BinnenkortNieuws

Cora Burggraaf brengt Inner Voice in première

Mezzosopraan Cora Burggraaf presenteert op 20 augustus in de Ecokathedraal in Mildam haar nieuwe voorstelling Inner Voice, geproduceerd in het kader van het Oranjewoud Festival. De voorstelling draait om Elsa Diepenbrock, de echtgenote van componist Alphons Diepenbrock.

Elisabeth Leijnse publiceerde in 2017 het boek Cécile en Elsa, strijdbare freules, over de zussen Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk, dochters uit een aristocratengezin. Cécile trouwde een rijke projectontwikkelaar, Elsa huwde componist Alphons Diepenbrock. Elsa werkte in Amsterdam als stottertherapeut.

Leijnses boek is uitgangspunt voor de voorstelling Inner Voice. Cora Burggraaf duikt in de wereld van Elsa Diepenbrock en leent haar haar stem. ‘Hun stemmen passen bij elkaar’, belooft de aankondiging. ‘Inner Voice is een verhaal van herkenning.’

De voorstelling bestaat uit een wandeling door de Ecokathedraal, waarbij de bezoeker middels een koptelefoon naar Elsa’s muzikale en persoonlijke wereld luistert. Door het gebruik van binaural geluidstechniek klinkt het alsof de stemmen en de muziek in je hoofd zitten. Maar de makers beloven: ‘Er komt een moment dat de binnenstem een buitenstem wordt, in levende lijve…’

De muziek in Inner Voice is van componisten als Diepenbrock, Mahler, Wagner, Bizet en Anna Cramer. Burggraaf wordt begeleid door pianist Hans Eijsackers. De productie is tot stand gekomen door de Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten, een tweejarig ontwikkelingstraject waarin Cora Burggraaf zich niet als zangeres, maar als maker kan ontwikkelen. De voorstelling is tevens de eerste van de nieuwe Stichting Spinthout die Burggraaf heeft opgericht.

Inner Voice gaat op 20 augustus om 15.30 uur in première in de Ecokathedraal. Dezelfde dag is er om 18.00 uur nog een voorstelling. Op 22 augustus zijn er om 12.45 en 15.00 uur voorstellingen.

Zie voor meer informatie de website van het Oranjewoud Festival.

In de clip hieronder licht Cora Burggraaf de voorstelling zelf toe:

 

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Jake, Violetta, Modest

Volgend artikel

Royal Opera keert terug in de bioscoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.