BinnenkortNieuws

In de zalen: Arianna, Tijl en Boris

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor de gereconstrueerde Monteverdi-opera Arianna, Tijl en de Negende van Beethoven en de start van het bioscoopseizoen van de Metropolitan Opera.

Arianna

Componist en metalhead Florian Magnus Maier maakte een opera geïnspireerd op Monteverdi’s tweede opera L’Arianna, die vrijwel geheel verloren is gegaan. Onder de naam Arianna gaat het nieuwe werk op 7 oktober in wereldpremière in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Van Monteverdi’s opera L’Arianna bleef enkel de klaagzang ‘Lamento d’Arianna’ bewaard. Dat stuk is integraal overgenomen in Florian Magnus Maiers nieuwe creatie, dat deels ‘puur Monteverdi’, deels ‘Monteverdi bewerkt door Maier’ en deels ‘100 procent Maier’ is, aldus de makers.

Arianna wordt uitgevoerd door het Nederlandse ensemble Le Nuove Musiche onder leiding van Krijn Koetsveld. Sybrand van der Werf voert de regie. Op woensdag 6 oktober is er een openbare repetitie, met aansluitend een nagesprek met de componist en de regisseur op Foyerdeck 1.

Info

www.muziekgebouw.nl

Meer lezen

Achtergrond bij het Arianna-project

Kijken en luisteren

Tijl en de Negende van Beethoven

Cabaretier en presentator Tijl Beckand dirigeert op 8 en 9 oktober bij het Residentie Orkest de negende symfonie van Beethoven. Beckand kan geen noten lezen, maar wordt al een paar jaar door Jules van Hessen gecoacht om zich op de uitvoering voor te bereiden.

Naast het Residentie Orkest dirigeert Beckand het Toonkunstkoor Amsterdam en vier solisten: sopraan Jeannette van Schaik, mezzosopraan Maria Fiselier, tenor Linard Vrielink en bariton Frans Fiselier. De uitvoeringen vinden plaats in Amare in Den Haag.

De concerten staan niet op zichzelf. Tijl Beckand verdiept zich al langere tijd in de geschiedenis en de achtergronden van Beethovens negende symfonie, waarvoor hij een fascinatie heeft sinds hij als 14-jarige jongen een fragment van de muziek hoorde in een trailer voor een film. In december mondt Tijl Beckands werk uit in een televisieserie die door AVROTROS wordt uitgezonden.

Info

www.amare.nl

Meer lezen

Interview met Maria Fiselier

Reportage over het repetitieproces – Algemeen Dagblad

Kijken en luisteren

Tijl Beckand bij Jinek

Boris Godoenov

Het was lang stil in de bioscopen. Geen films, en nog langer geen opera. Op 9 oktober blaast de Metropolitan Opera in New York na meer dan anderhalf jaar het zo geliefde fenomeen ‘opera in de bioscoop’ nieuw leven in. Met Boris Godoenov heropent de Met zijn Live in HD-serie.

De monumentale opera van Modest Moessorgski is te zien in een regie van Stephen Wadsworth. De titelrol wordt gezongen door de Duitse bas René Pape, veelgeprezen voor zijn vertolking van de tsaar. Naast hem in de cast onder anderen David Butt Philip, Ain Anger, Aleksey Bogdanov en Ryan Speedo Green. De muzikale leiding is in handen van Sebastian Weigle. Hij dirigeert de oorspronkelijke versie van de opera uit 1869; iets meer dan twee uur zonder pauze.

Boris Godoenov is in Nederland live te zien in een groot aantal vestigingen van Pathé en bij Foroxity in Roermond en Sittard. Theater de Speeldoos in Baarn biedt op 24 oktober een herhaling.

Info

www.metopera.org

Meer lezen

Interview met René Pape over zijn fascinatie voor badeenden

Interview met Gary Halvorson, de man achter Live in HD

Kijken en luisteren

(beeld homepage: campagnebeeld Arianna © Asier Romero en Ad van der Kouwe)

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

Van der Aa schept meesterwerk met filmopera Upload

Volgend artikel

Nieuwe Mozart-tournee Orkest Achttiende Eeuw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.