BinnenkortNieuws

In de zalen: Das Rheingold, IVC, Mavra

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor een bijzondere Rheingold in de NTR ZaterdagMatinee, het Internationaal Vocalisten Concours en de Stravinsky-opera Mavra bij het Nederlands Blazers Ensemble.

Das Rheingold

Das Rheingold van Richard Wagner was al vaak te horen in de NTR ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw, maar nog nooit zoals aanstaande zaterdag (20 november) in de uitvoering van maestro Kent Nagano en het oudemuziekensemble Concerto Köln. Na jaren van onderzoek presenteren zij een interpretatie die Wagners opera laat horen zoals de grote componist het waarschijnlijk zelf hoorde.

Kent Nagano en Concerto Köln zijn aan een ambitieus project begonnen om de gehele operacyclus Der Ring des Nibelungen op authentieke wijze uit te voeren. Ze vragen zich af hoe het orkest in Wagners tijd klonk en hoe Wagner zijn eigen werk dirigeerde. Voor de uitvoeringen zijn onder meer instrumenten uit het midden van de negentiende eeuw gereconstrueerd.

Verschillende wetenschappers werken mee aan het Ring-project. Behalve de instrumenten en de speelwijze krijgen ook de articulatie en de uitspraak van het Duits aandacht. ‘Wat was goed Duits in Wagners voorstelling?’ vragen de makers zich af.

Nagano heeft hoge verwachtingen van het project. ‘Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van dit zeer inspirerende proces. Das Rheingold heeft nu een heel andere sound dan we gewend zijn. Ik weet zeker dat we Wagner hierna nooit meer zullen spelen en zingen als daarvoor.’

In de uitvoering in het Concertgebouw aanstaande zaterdag zingt Derek Welton de rol van Wotan. Johannes Kammler is Donner en Julian Prégardien zingt Loge. Tensal Akzeybek is te horen als Froh en Stefanie Irányi vertolkt Fricka. Verder zijn onder anderen Gerhild Romberger (Erda), Daniel Schmutzhard (Alberich) en Thomas Ebenstein (Mime) te horen.

De uitvoering begint om 13.00 uur en is live te horen op NPO Radio 4.

Info

www.zaterdagmatinee.nl
www.concertgebouw.nl

Meer lezen

wagner-lesarten.de
Rondom het Wagner-project van Kent Nagano en Concerto Köln is een uitgebreide website met onder meer wetenschappelijke bijdragen opgezet.

Kijken en luisteren

Het project rond Der Ring des Nibelungen wordt besproken in een speciale podcast. Aflevering 1 leidt het geheel in.

Internationaal Vocalisten Concours

Van 16 tot en met 21 november vindt het 54e Internationaal Vocalisten Concours plaats. De bekende zangcompetitie in Den Bosch is dit keer geheel gewijd aan het lied. Veertien liedduo’s strijden om de hoofdprijs (de Eugène Pannebakker LiedDuo Prize van 7.500 euro) en vele andere prijzen.

Het concours wordt op dinsdag 16 november officieel geopend met een minirecital door Dame Sarah Connolly en Hans Eijsackers. Het optreden is via een livestream op YouTube te volgen (zie de tweet hierboven).

Later die dag voeren Henk Neven en Hans Eijsackers voor het eerst het ‘Prijslied’ uit, een lied dat alle duo’s verplicht moeten uitvoeren. Het gaat om ‘Het Goud van Vermeer’ van componist Bart Visman en dichter Marc Pantus. Na de wereldpremière krijgen de concoursdeelnemers direct een werksessie over de compositie. Aan het einde van het concours wordt de beste interpretatie bekroond met de Van Riemsdijk Prize van 2.500 euro.

Op woensdag 17 november is er een recital van de laureaten Harriet Burns en Ian Tindale, waarna op donderdag het echte concours van start gaat met de eerste halve finale. De tweede halve finale is op vrijdag. Beide sessies vinden plaats in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum en zijn voor publiek toegankelijk. De finale staat gepland voor zondag 21 november in de Grote Zaal van de Verkadefabriek.

Rondom de competitierondes is er een randprogrammering, met onder meer een masterclass van Sarah Connolly (20 november) en een recital van Christoph Prégardien en Roger Vignoles (ook op 20 november).

Sarah Connolly is dit jaar juryvoorzitter. Verder in de jury: Howard Haskin, Christoph Prégardien, Charles Spencer, Roger Vignoles en Mirjam Wijzenbeek. De deelnemerslijst bevat geen Nederlandse duo’s, wel de Nederlands-Griekse sopraan Vassia Alati, die samen met de Japanse pianist Yuto Kiguchi zal optreden.

Info

www.ivc.nu

Meer lezen

Zangconcoursen: pro’s en contra’s, september 2013

Kijken en luisteren

Mavra

Het Nederlands Blazers Ensemble produceert al bijna vijftien jaar opera’s in zelfontwikkelde ‘zakformaten’. Dit seizoen gaat het ensemble op tournee met Igor Stravinsky’s opera Mavra (18 november 2021 t/m 13 maart 2022).

Mavra is een komedie naar een gedicht van Poesjkin. Jan-Peter de Graaff bewerkte de opera voor de blazers, waarbij Wilbert Bulsink aanvullend drie strijkkwartetten van Tsjaikovski arrangeerde. Alice Zwolschen schreef een nieuw, Nederlandstalig libretto. Nynke van den Bergh maakte de enscenering.

De cast van de productie bestaat uit Marieke Steenhoek, Ruth Willemse, Dave ten Kate, Georgi Sztojanov en Johannette Zomer. De tournee begint in Podium Mozaïek in Amsterdam (18 november, voorpremière) en gaat langs onder meer het Muziekgebouw aan ’t IJ (25 en 26 november) en Amare in Den Haag (3 februari 2022).

Info

www.nbe.nl

Meer lezen

What’s so great about Stravinsky? (BBC)

Kijken en luisteren

(Beeld homepage: Kent Nagano © Antoine Saito)

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

Vrolijke show rond spin Anansi

Volgend artikel

Connolly wekt zoete en bittere lieddromen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.