AchtergrondBinnenkortInterviews

Opera Magazine: Dame Sarah Connolly en Aylin Sezer

De Britse mezzosopraan Dame Sarah Connolly is in Nederland voor een recital en voor het voorzitterschap van de jury van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. We spraken ook Aylin Sezer over haar bijzondere Violetta in La traviata van de Nederlandse Reisopera.

  • Het lukt de organisatie van het Internationaal Vocalisten Concours Den Bosch iedere keer grote namen te strikken voor de jury. Dit jaar, met de competitie voor liedduo’s, zijn dat onder anderen Christoph Prégardien en Roger Vignoles. Voorzitter is Dame Sarah Connolly. Ze gaf deze week een recital in Amsterdam en reisde toen naar Den Bosch. Daar spraken we haar over haar opvattingen over lied, de samenwerking tussen vocalist en pianist/begeleider (ze bedacht de term ‘accompianist’) en het belang van waarachtigheid op het podium. Het IVC duurt nog tot zondag. Livestreams van de laatste finalerondes zijn te vinden op de website en op YouTube (vanaf 0:55).
  • Sopraan Aylin Sezer zong de rol van Violetta al eerder, bij Opera Spanga, maar in de regie van Dorike van Genderen komt er een dimensie bij. Violetta is in de pocketversie van La traviata bij de Nederlandse Reisopera een transgendervrouw. Aylin vertelt over de gedachten achter die benadering en hoe ze die tot een (veelgeprezen) podiumkarakter maakte. U hoort haar ook in een lied uit haar optreden op het Prinsengrachtconcert 2021, Kanatlari Gümüs (vanaf 19.20).

U kunt de podcast beluisteren op deze pagina en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

(Beeld podcast en homepage: Sarah Connolly © Christopher Pledger)

Vorig artikel

Connolly wekt zoete en bittere lieddromen

Volgend artikel

‘Authentieke’ Rheingold klinkklaar goud

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.