BinnenkortNieuws

In de zalen: Formidable, Le Grand Macabre, Du Pré

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor het chansonprogramma Formidable! van Thomas Oliemans, Le Grand Macabre in de NTR ZaterdagMatinee en de tournee van We’ll never let you down.

Formidable!

Naar aanleiding van zijn nieuwe cd Formidable! brengt bariton Thomas Oliemans samen met Amsterdam Sinfonietta een concertprogramma met chansons, liederen en instrumentale muziek van onder anderen Brel, Trenet, Ravel, Debussy en Fauré. Violist Candida Thompson heeft de muzikale leiding.

De tournee begint op 25 november in TivoliVredenburg in Utrecht en doet tot en met 8 december verschillende zalen aan. Bij de uitvoering in het Muziekgebouw aan ’t IJ op 4 december voegen pianist en accordeonist Bert van den Brink en drummer Jens Meijer zich bij de musici.

Info

www.sinfonietta.nl

Meer lezen

Seks, wijn & ’n chanson (De Groene Amsterdammer)

Kijken en luisteren

In onze podcast Opera Magazine vertelt Thomas Oliemans uitgebreid over Formidable!.

Le Grand Macabre

De NTR ZaterdagMatinee brengt op 27 november een ‘merkwaardig actuele opera’: Le Grand Macabre van György Ligeti. De opera uit 1977 (herzien in 1996) is een bizar, uniek werk, gebaseerd op het absurdistische toneelstuk La balade du Grand Macabre van Michel De Ghelderode. Centraal staat Piet the Pot en zijn ‘vele ontmoetingen met de vleselijke liefde en de naakte politieke machtsstrijd’, aldus de Matinee.

De opera bevat ‘groteske pastiches vol overtrokken zangstijlen’, ‘een prachtig sensueel duet tussen sopraan en mezzosopraan’ en ‘een virtuoze countertenorrol’, belooft de Matinee. Gezien de thematiek vindt de concertserie van de omroep de opera ‘merkwaardig actueel in deze tijden van pandemieën, ecologische catastrofes, bloedige burgeroorlogen en politieke instabiliteit’.

De uitvoering vindt plaats in het Concertgebouw, waar afgelopen zaterdag nog een unieke Rheingold te horen was, en begint om 13.30 uur. Er is, zoals gebruikelijk bij de Matinee, een live-uitzending op NPO Radio 4.

De muzikale leiding is in handen van James Gaffigan. De rollen zijn bezet door onder anderen Peter Hoare (Piet the Pot), Aryeh Nussbaum Cohen (Prince Go-Go), Sofia Fomina (Amanda), Seth Carico (Astradamors) en de Nederlandse Tim Kuypers (Black-Party Minister).

Info

www.zaterdagmatinee.nl
www.concertgebouw.nl

Meer lezen

A guide to György Ligeti’s music (The Guardian)

Kijken en luisteren

We’ll never let you down

In de ‘cello-opera’ We’ll never let you down kijken twee vrienden van Jacqueline du Pré naar de beschadigde herinneringen aan de legendarische celliste. De voorstelling ging in augustus en september al op tournee door het land en is nu weer in de theaters te zien, de komende tijd in onder meer Wageningen (22 november), Breda (26 november) en Amsterdam (28 november).

Jacqueline du Pré was nog maar 42 jaar oud toen ze overleed. Na de dood van de fameuze celliste in 1987 verschenen er een boek en een film over haar leven, waarin haar nabestaanden met modder gooiden. De cello-opera van de Stichting Cellosonate, de Cello Biënnale Amsterdam en OT Rotterdam werpt een ander licht op het leven en het werk van Du Pré.

De rollen in We’ll never let you down worden vertolkt door bariton Mattijs van de Woerd en cellist Doris Hochscheid. Frans van Ruth speelt op de piano. De muziek is van René Samson, na zijn overlijden voltooid door Mathilde Wantenaar en Max Knigge. Mirjam Koen voert de regie.

Info

www.cellosonate.nl

Meer lezen

Reportage over het maakproces van We’ll never let you down

Luisteren

Mattijs van de Woerd vertelt in onze podcast Opera Magazine over de productie (vanaf 13:20):

(Beeld homepage: Thomas Oliemans op de albumhoes van Formidable!)

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

Arvid Fagerfjäll en Hikaru Kanki winnen IVC

Volgend artikel

Opera Magazine: Bogdan Volkov en DNOA met Graun

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.