BinnenkortFeaturedNieuws

Dag van de componist

Op zaterdag 18 juni 2022 lanceert New Music NOW de eerste Dag van de Componist. Een feest van de nieuwe muziek met meer dan 100 concerten op 1 dag.

Door het hele land klinkt muziek van ruim 100 in Nederland actieve componisten: niet alleen in concertzalen en theaters, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers. De gehele dag staat NPO Radio 4 in het teken van de Nederlandse componist. NTR en VPRO verzorgen een live-uitzending vanuit TivoliVredenburg en New Music NOW streamt de hele dag. De Dag gaat in Utrecht van start met het onthullen en spelen van de Grootste Grafische Partituur.

Bekijk het hele programma per stad op de website.

Een kleine, vocale greep uit programma.

New Music NOW brengt een 12 uur durend programma met concerten en talkshows in TivoliVredenburg in Utrecht.

Van 11.00 tot 12.00 uur: Vrouwenkoor NEON geeft twee optredens met werken van o.a. Corrie van Binsbergen, Anthony Leigh Dunstan, Jasna Veličković en Marion von Tilzer.

Tussen 14.00 en 15.00 uur schuift Bob Zimmermann aan als gast. Hij stort zich momenteel op grote historische opera’s. Voor Utrecht schreef hij Trijn, een stadsopera waar tientallen Utrechtenaren aan meewerken. Over Trijn van Leemput die met een pikhouweel en een grote groep vrouwen het kasteel op het Vredenburg bestormde. In 1577. In de rubriek In de zalen iets meer informatie over Trijn.

Componist Bob Zimmerman. Foto: ©Anne Dokter

Om 16 uur twee concerten van het Amstel Quartet.
Het Amstel Quartet voert een deel van ‘De Betoverde Vaatwasser’ uit, een absurdistische radiofonische mini-opera, gecomponeerd door Reza Namavar, met in de hoofdrol de bekende tenor Marcel Beekman. Ook spelen ze ‘Drop after Drop’ dat de Oekraïens/Nederlandse componist Maxim Shalygin schreef voor Festivals for Compassion.

Tussen 19.00 en 20.00 uur is Jacob TV te gast en hij zal praten over zijn Freedom Songs, die hij schreef voor de Amerikaanse zangeres Loire Cotler. Trouw aan zijn motto: ‘Muziek viert het leven, vrij van alle regels.’

Overige steden met vocale concerten

In Den Haag is speelt Ensemble Modelo62 op 18 juni om 20.00 uur de muziektheaterpoductie BallerinaBallerina van Petra Strahovnik. BallerinaBallerina is een muziektheatervoorstelling over een 15-jarig autistisch meisje dat op haar tenen loopt als ze stress ervaart. Daarom noemt iedereen haar Ballerina.

BallerinaBallerina, campagnebeeld. ©Foto:Jan-Joris Bos

 

Rotterdam doet mee met Aleksandra Popovska, dirigente/componist/ improvisator/ zangeres, die speciaal voor RotjeKoor het lied ‘Positive Currency‘ heeft geschreven. Deze bijzondere compositie zal rond 18.15 uur tijdens de afsluiting van het korenfestival worden gezongen door alle koren, onder leiding van Popovska op het Hoofdpodium op de Grotemarkt. RotjeKoor vindt de hele dag plaats op zaterdag 18 juni op meer dan 20 zangplekken in het Rotterdamse centrum. 140 gevarieerde koren uit heel Nederland maken er met z’n allen een feestje.

Rotjekoor impressie foto

In Ede is om  15.00 uur in de tuinzaal van het Akoesticum een programma met hedendaags liedkunst van Nederlandse bodem te horen, onder de titel ‘De Wonden van de Wereld’. Met name die liederen komen aan bod, die in de laatste jaren van lockdown zijn ontstaan. Componisten Wilko Brouwers, Sylvia Maessen, Boudewijn Tarenskeen, Kris Oelbrandt, Fant de Kanter en Maarten van Norden lichten hun eigen werk kort toe.

Uitvoerenden zijn sopraan Irene Maessen met Ursula Dütschler op fortepiano, sopraan Charlotte Houberg met aan de piano Heleen Vegter, mezzosopraan Hanneke Tichelaar met aan de piano Wilko Brouwers, sopraan Bauwien van der Meer met aan de piano Pauline Post, mezzosopraan Elsbeth Gerritsen met aan de piano Riko Fukuda en sopraan Charlotte Riedijk met aan de piano Gerard Bouwhuis.

Charlotte Houberg. (© Max Thijssen – NIMAX Photography)
Vorig artikel

In de zalen: Goerne, Trijn en Beethoven

Volgend artikel

Antarctica redelijk geslaagde expeditie

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen