BinnenkortFeaturedRedactioneel

In de zalen: Goerne, Trijn en Beethoven

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en vocale concertagenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week drie voorstellingen van Der Freischütz bij De Nationale Opera en drie keer A midsummer night’s dream van Benjamin Britten door Opera Zuid. Matthias Goerne geeft een niet te missen recital in het Concertgebouw en er is een bijzonder concert met een reconstructie van een zogenaamd operatorso van Beethoven, Vestas Feuer. De ‘Stadsopera” Trijn heeft zijn try-out deze week, voorafgaand aan drie voorstellingen een week later.

Der Freischütz van Carl Maria von Weber ging op 3 juni in première. De op zijn minst spraakmakende regie van Kirill Seribrennikov  plaatst de opera in het repetitielokaal en heeft een geheel nieuwe omlijsting, waarbij de originele dialogen vervangen zijn door nieuwe teksten. Daarnaast is er een verteller en gaat de opera meer over de hedendaagse operacultuur dan over Agathe en Max en een gouden kogel. Om nog een extra dimensie toe te voegen, worden liederen uit de musical ‘The dark rider” van Tom Waits uitgevoerd.

Franz Straatman gaf in zijn recensie een duidelijke en genuanceerde beschrijving van de voorstelling die hem vooral muzikaal enorm kon behagen. De Agathe van Johanni van Oostrum  en Ying Fan als Ännchen waren voor hem de vocale uitschieters.

Johanni van Oostrum als Agathe. © De Nationale Opera. Foto: Bart Grietens

De voorstellingen staat onder de muzikale leiding van Patrick Hahn, die daarmee zijn debuut bij het Het Koninklijk Concertgebouw en De Nationale Opera maakte. Max wordt gezongen door Benjamin Bruns en Kaspar is Günther Goissböck die tevens de rol van een Heremit vertolkt. Michael Wilmering is opvallend goed in de kleinere rollen van Kilian en Ottokar. Der Freischütz is deze week te zien op 7,  en 12 juni in De Nationale Opera &Ballet in Amsterdam.

De succesvolle productie door Opera Zuid van Benjamin Brittens opera A midsummer night’s dream,  op een origineel toneelstuk van Williams Shakespeare, is deze week drie keer te zien. Als u heel snel bent vandaag, op 7 juni in de Stadsschouwburg in Groningen  en daarna nog op 9 juni in Theater de Maaspoort in Venlo en op 11 juni in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Linksboven Liesbeth Devos als Helena, linksvoor Ted Black als Lysander, midden Dreya Weber als Puck, rechtsboven Ed Ballard als Demetrius en rechtsvoor Leonie van Rheden als Hermia. Foto:©Joost Milde

De levendige regie is van Ola Mafaalani en de philarmonie zuidnederland staat onder leiding van Karel Deseure. Kristina Bitenc als Titania,  Marc Pantus als Bottom en countertenor Jan Wouters in de rol van Oberon zijn enkele van de uitstekende solisten, evenals alle onder de foto benoemde artiesten.

Opera Zuid maakte een leuke introductie video

Recensent Peter Franken schreef , voor zover u die nog gelezen had, een feestelijke aanbeveling

De beroemde bariton Matthias Goerne komt na zijn triomfen als Wozzeck in Barcelona, naar Nederland voor een recital op 9 jun in Amsterdam. In het recital met pianist Daniil Trifonov staan naast liederen van onder anderen Brahms en Sjostakovitsj, ook de cyclus Dichterliebe van Robert Schumann en een wat kortere cyclus, de Vier Gesänge van Alban Berg op het programma. Duisternis en nacht zijn de leidende thema’s. De status van Goerne als een van de grootste zangers van onze tijd, zorgt ervoor dat dit recital niet, zoals vaak in de Kleine, maar in de Grote Zaal van het Concertgebouw plaats zal vinden.

En dan nog een rariteit of een heel bijzondere ‘wereldpremière, zoals de organisatoren de uitvoering van Vestas Feuer van Beethoven noemen. Dit zogenaamde ‘operatorso’ is een reconstructie van musicoloog en en Beethovenkenner Cees Nieuwenhuizen en operaspecialist René Seghers van 401 Nederlandse opera’s, die op basis van onderzoek en ontdekkingen de schetsen van Beethoven uitgewerkt en geÏnstrumenteerd hebben. Vestas Feuer zal voor het eerst in deze versie klinken in het Beethoven Festival in Zutphen. De uitvoerenden zijn Barbara Schilstra (Volivia), Renate Arends (Sericia), Marcel Reijans (Sartagones), Timothy Veryser (Malo), Nanco de Vries (Porus) en het Apollo Ensemble. De concertante uitvoering (in kostuums) in de Hanzenhof in Zutphen begint om 20.45 uur.

Hier een eerste indruk tijdens een repetitie van Vestas Feuer.

Op 12 juni vindt de try-out met publiek van de ‘Stadsopera Trijn’ plaatst. Trijn is een opera over Trijn van Leemput, een Utrechtse feministe, die zich inzette om een gehaat kasteel af te breken.

Schilderij van het Beleg van Kasteel Vredenburg in 1577. Op de voorgrond is Trijn van Leemput te zien met pikhouweel. ©Centraal Museum Utrecht

De muziek is van Bob Zimmerman, het libretto is van Ruben van Gogh, de regie is in handen van Jeroen Lopes Cardozo en de titelrol wordt gezongen en gespeeld door Karin Strobos. In de cast verder Aylin Sezer, Erik Slik, Tamar Naimut en Marijn Zwitserlood. Dirigent is Roel Vogel. Trijn is een initatief van Stichting Stadsopera Trijn, opgericht door leden van het Utrechtse Klein OperaKoor.

Trijn is 4 keer te zien in Tivoli Vredenburg in Utrecht .  Er is een try-out met publiek op 12 juni en de officiële première op 18 juni. Daarna nog 2 voorstellingen op 19 juni.

Componist Bob Zimmerman. Foto: ©Anne Dokter

Hier is een promotievideo van Trijn

Vorig artikel

Hartverwarmende ijsklanken The Snow Queen

Volgend artikel

Dag van de componist

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen