Home » Binnenkort

José van Dam neemt afscheid van De Munt

Brussel3 mei 2010 Geen reacties

De gevierde bas-bariton José van Dam neemt in mei afscheid van De Munt in Brussel. Hij doet dat als Don Quichotte, in de gelijknamige opera van Jules Massenet – één van zijn favoriete rollen. De productie betekent tevens het regiedebuut van Laurent Pelly in Brussel.

(Foto: Tanja Niemann.)

Maar liefst dertig jaar was José van Dam, geboren en getogen in Brussel, bij De Munt betrokken. Nu vindt de zanger het welletjes. Hij heeft besloten te stoppen met opera. Hij zal nog enkele recitals en concerten geven, maar gaat zich verder vooral richten op het lesgeven aan de Koningin Elisabethkapel.

Van Dam neemt afscheid in een bijzondere productie van Don Quichotte. Bijzonder op vele manieren: de opera wordt niet heel vaak uitgevoerd, het stuk viert haar honderdste verjaardag (Massenet creëerde het in 1910 in België) en het stuk betekent het debuut van regisseur Laurent Pelly bij De Munt.

De Munt werkt met een dubbele bezetting van veel rollen en ook van het dirigentschap: Marc Minkowski wisselt de voorstellingen af met Nicholas Jenkins.

Van Dam wisselt de hoofdrol af met Vincent Le Texier. De vrouwelijke hoofdrol (La belle Dulcinée) wordt gezongen door Silvia Tro Santafé en Jennifer Larmore. De trouwe knecht van Don Quichotte, Sancho Panza, wordt vertolkt door Werner Van Mechelen en Lionel Lhote. Verder komen er de nodige jonge zangers aan te pas om de kleine rollen in te vullen.

Don Quichotte wordt tussen 4 en 19 mei diverse malen opgevoerd. De voorstelling van 8 mei wordt uitgezonden op een groot scherm op de Grote Markt in Brussel. Televisiezender Arte zendt de opera dan ook uit.

Verder is er op 23 mei een eerbetoon aan Van Dam in De Munt onder de titel ‘José van Dam. 30/50/70’. De zanger wordt dan gehuldigd vanwege zijn 30-jarige betrokkenheid bij De Munt, zijn 50-jarige carrière en zijn 70e verjaardag.

Zie voor meer informatie de website van De Munt. Noemenswaardig is ook de opname die Van Dam ooit maakte van Don Quichotte, voor EMI Classics. Beslist een aanrader.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.