Binnenkort

Open huis bij DNO, Reisopera en Opera Zuid

In het kader van de Europese Opera Dagen zetten De Nederlandse Opera, Opera Zuid en de Nationale Reisopera in het weekend van 8 en 9 mei hun deuren open, net als zo’n honderd andere operahuizen in Europa.

Opera Europa, een vereniging van Europese operahuizen en festivals, organiseert sinds 2007 jaarlijks de Europea Opera Dagen. Dit jaar vinden de dagen plaats op zaterdag 8 en zondag 9 mei. Er doen honderd operahuizen mee uit 22 verschillende landen. Het thema is ‘Crossing Bridges’.

Opera Zuid
Opera Zuid heeft in het kader van de Opera Dagen een programma samengesteld op zaterdag 8 mei. Het progamma draait rond de nieuwe productie van Le nozze di Figaro van het gezelschap. Er is een praatje van de regisseurs, het publiek kan een deel van een repetitie bijwonen, er zijn rondleidingen en presentaties over Opera Zuid en er is koffie en vlaai.

Het programma begint om 10.30 uur. Aanmelden kan via pr@operazuid.nl. Zie ook de website van Opera Zuid.

De Nederlandse Opera
De Nederlandse Opera geeft een dag later open huis. In Het Muziektheater in Amsterdam zijn dan vele dingen te doen. Het thema van de dag is ‘Metamorfose van mens naar dier’, gebaseerd op de wereldpremière A Dog’s Heart van Raskatov, die in juni bij DNO zal plaatsvinden.

Er zijn zangworkshops voor kinderen en volwassenen, rondleidingen, een demonstratie van toneeltechniek, een tentoonstelling van maquettes en kostuums, een operaquiz, muzikale intermezzi en een discussie waarin gesproken wordt over het onderwerp ‘Dieren op het toneel’.

Voor het eerst organiseert DNO ook een open podium. Aanmelden daarvoor kan via openpodium@dno.nl. Pianobegeleiding is indien gewenst beschikbaar.

Het programma loopt van 12.00 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera. Zie ook het filmpje hieronder.

Nationale Reisopera
De Nationale Reisopera houdt op zondag 9 mei een soort van ‘making off’ van de nieuwe opera Wake van Klaas de Vries. Alle betrokkenen zijn van de partij om over het ontwikkelingsproces van het nieuwe werk te praten.

Van de partij zijn naast de componist de intendant Guus Mostart, librettist David Mitchell, regisseur Stephen Langridge, decorontwerper Conor Murphy en verder Nicolas Mansfield, het hoofd van het productiebureau van de Reisopera.

Verder zal het koor van het gezelschap een kort intermezzo verzorgen met een deel uit het requiem van Wake.

Het programma is van 14.30 tot 17.30 uur en wordt ook live gestreamd via www.muziekkwartier.nl. De toegangsprijs is vijf euro. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

José van Dam neemt afscheid van De Munt

Volgend artikel

Turandot met Callas overtuigt mondjesmaat

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.