Binnenkort

DNO herhaalt Lehnhoffs Turandot

De Nederlandse Opera herhaalt in mei de Turandot-productie die Nikolaus Lehnhoff in 2002 maakte. De opera, met het destijds gemaakte nieuwe slot van Luciano Berio, wordt dit keer geleid door de geprezen Yannick Nézet-Séguin, met Lise Lindstrom en Lance Ryan in de hoofdrollen.

Scène uit de originele productie uit 2002 (foto: Hermann & Clärchen Baus).

DNO schreef in 2002 geschiedenis door Puccini’s bekende Turandot te presenteren met een nieuw slot, gecomponeerd door Luciano Berio. De pers was enthousiast. ,,Berio’s bewerking is nieuw, fascinerend, met respect gemaakt en nog vreselijk mooi ook”, was het oordeel van het Algemeen Dagblad.

Logisch en aansprekend, vond het Financiële Dagblad. De krant roemde ook de regie van Nikolaus Lehnhoff. ,,De productie staat in een onthutsend krachtig en dominant decor.”

Deze Turandot keert in mei terug bij het Amsterdamse operahuis. Enkele solisten zijn hetzelfde gebleven: Mario Luperi als Timur, Angelo Veccia als Ping en Carlo Bosi als Pong.

De hoofdrol – de ijskoude, wrede prinses Turandot – wordt gezongen door Lise Lindstrom. De Amerikaanse sopraan maakt haar debuut bij DNO. Turandot is een rol die centraal staat in haar carrière. Ze zong het onder meer bij de Metropolitan Opera, de Deutsche Oper Berlin en de Opera Hong Kong.

Hieronder een indruk van haar kunnen. Ze zingt ‘In questa reggia’ in een Turandot-productie in Hong Kong, 2005.

Tegenover Lindstrom staat Lance Ryan als Calaf. Ook hij debuteert bij DNO. Hij zong bij operahuizen in onder meer Venetië, Wenen, Frankfurt en Stuttgart. De afgelopen jaren maakte hij diverse Wagner-debuten, waaronder als Siegfried in Siegfried en Götterdämmerung.

Hieronder zingt hij de beroemdste aria uit de opera, ‘Nessun Dorma’. Het fragment komt uit een productie uit 2006.

De rol van Liù wordt gezongen door Ana Maria Martinez. Zij zong bij DNO eerder Nedda in Pagliacci (2006). Verder zong ze onder meer in Londen, München, San Francisco en Glyndebourne (waar ze in de orkestbak viel).

Andere solisten zijn onder andere de Nederlandse tenor Jean-Léon Klostermann als de keizer Altoum, Roberto Covatta als Pang en Roger Smeets als ‘un mandarino’.

De voorstellingen worden geleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat onder leiding staat van de eigen chef Yannick Nézet-Séguin. De Canadese maestro heeft net voor drie jaar bijgetekend bij het orkest en heeft veel lof geoogst de afgelopen tijd. Ook bij zijn debuut bij de Metropolitan Opera met Carmen. De verwachtingen zullen daarom hoog zijn.

Het koor van DNO, ingestudeerd door Martin Wright, vervult een belangrijke rol tijdens de productie. Verder werkt het Kinderkoor Muziekschool Waterland mee.

De première van deze reprise van Turandot is op 7 mei. Daarna volgen er nog acht voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Zie hieronder een fragment uit de productie van 2002:

Vorig artikel

Youtube-portret: Vesti la giubba

Volgend artikel

José van Dam neemt afscheid van De Munt

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.