BinnenkortFeaturedNieuws

Opera in de bioscoop in Voorschoten

Filmtheater Voorschoten presenteert seizoensprogramma 2022 – 2023 live opera in de bioscoop.

Filmzaal in het Filmtheater Voorschoten

Naast de reeds bekende operavertoningen in de bioscoop vanuit de Metropolitan Opera in New York en het Royal Opera House Covent Garden in Londen, komen er dit seizoen ook een aantal opera´s en balletten uit de Opéra Bastille in Parijs naar vooralsnog slechts één bioscoop in Nederland; het Filmtheater Voorschoten, dat volledig draait op vrijwilligers. Dat is op zich al een uniek feit en ook uniek is dat het als onafhankelijk filmtheater deze toch zeker niet goedkope operavoorstellingen naar Nederland haalt.

Op het programma staan de volgende opera´s:  I Capuletti e i Montecchi (V. Bellini), Salome (R,Strauss), Tosca (G.Puccini), Hamlet (A. Thomas), en Roméo et Juliette (Ch.Gounod) en een opname van het kerstconcert van Jonas Kaufmann.

De Opéra Bastille (foto: LPLT).

I Capuletti e i Montecchi van Vincenzo Bellini, komt op 29 september live uit de Opéra Bastille (Parijs). De regie is van Robert Carsen en Speranza Scappucci, één van de meest opwindende operadirigenten van dit moment, heeft de muzikale leiding. Met het Koor en orkest van de Opéra National de Paris. Solisten zijn onder meer Julie Fuchs (Giulietta), Anna Goryachova (Roméo) en Francesco Demuro als Tebaldo.

 

Speranza Scappucci. Foto:© Opéra Royal de Wallonie-Liège

Ook live te zien, op 27 oktober, is een productie van Salomé van Richard Strauss in de regie van Lydia Steier. Simone Young heeft de muzikale leiding. Solisten zijn onder meer Elza van den Heever in de titelrol, John Daszak als Herodes, Karita Mattila als Herodias en Iain Paterson als Jochanaan.

Elza van den Heever met hond, (en nog niet met het hoofd van Jochanaan)Foto:(© Dario Acosta)

Op vrijdag16 december is er een vroeg, of juist heel laat, Kerstconcert van Jonas Kaufmann uit 2020, opgenomen in de Sankt Nikolaus Kirche in Oberndorf, die bekend staat als de plaats waar in 1818 voor het eerst “Stille Nacht” werd uitgevoerd.

Jonas Kaufmann Foto: (© Julian Hargreaves / Sony Classical)

Op vrijdag  27 januari 2023 wordt Tosca van Puccini vertoond. Niet de nieuwe productie uit Parijs met Saoia Hernandez in de titelrol, maar een registratie van de productie van De Nationale Opera.
Barrie Kosky maakte een  bloedstollend spannende regie, vol theatraal drama, even spannend gedirigeerd door Lorenzo Viotti. Malin Byström is Tosca, Joshua Guerrero zingt Cavaradossi en Gevorg Hakobyan is Scarpia. Nederlandse inbreng was er onder meer van Martijn Sanders, Lucas van Lierop en Alexander de Jong.

Malin Bystrom als Tosca en Gevorg Hakobyan als carpia in Tosca bij De Nationale Opera. Foto: © De Nationale Opera, Marco Borggreve

Op donderdag 30 maart 2023 krijgt u de kans de helaas niet al te vaak in Nederland te bewonderen opera Hamlet van Ambroise Thomas  te zien, ook live vanuit de Opéra Bastille in Parijs. De regie is van Krzysztof Warlikowski, en de muzikale leiding is in handen van Thomas Hengelbrock. Met het Koor en Orkest van de Opera National de Paris. In de hoofdrollen Ludovic Tézier als Hamlet, Lisette Oropesa als Ophélie, Eve-Maud Hubeaux als Gertrude en Jean Teitgen als Claudius.

Ludovic Tézier. Foto:(© Elie Ruderman)

De andere Romeo and Juliet

De laatste opera in deze serie is op maandag 26 juni en is ook weer een Franse opera, Roméo et Juliette, een van de andere versies van Shakespeares drama. Na de Italiaanse versie van Bellini eerder in het seizoen,  in de zomer dus de Franse van Charles Gounod. Thomas Jolly is de regisseur, Carlo Rizzi dirigeert het Koor en orkest van de Opéra National de Paris. Solisten zijn onder meer Elsa Dreisig (of Pretty Yende) als Juliette,  Benjamin Bernheim (Romeo), Laurent Naouri als een Capulet. en Lea Desandre als Stephano,

Elsa Dreisig hier als Manon in de opera van Massenet. (© T+T Fotografie / Toni Suter)

Het volledige programma van opera´s en balletten is:

Do. 29 september (19.15): I Capuletti ed i Montecchi (live opera)
Do. 27 oktober (19.45): Salome (live operastream)
Vr. 16 december (20.00): Jonas Kaufmann: It’s Christmas (concertregistratie)
Vr. 27 januari (20.00): Tosca (operaregistratie)
Di. 7 maart (19.45): George Balanchine (live ballet)
Do. 30 maart (19.15): Hamlet (live opera)
Do. 25 mei (19.45): Maurice Béjart (live ballet)
Ma. 26 juni (19.15): Romeo and Juliet (live opera)

Kaarten voor de voorstellingen zijn hier te koop  

Het Filmtheater Voorschoten bevindt zich in het Cultureel Centrum aan de Prinses Marijkelaan 4
in Voorschoten.
Vorig artikel

Benefietconcert Lenneke Ruiten en Thom Janssen

Volgend artikel

Dido met Dame Sarah Connolly en meer

De auteur

Redactie

Redactie