BinnenkortFeaturedRedactioneel

Nederland (Matthäus) Passieland

Helemaal zeker weten doe ik het niet, maar ik heb sterk het vermoeden dat er geen land in de wereld is waar per hoofd van de bevolking zoveel passies van J.S. Bach worden uitgevoerd in de weken voorafgaand aan Pasen als in Nederland. Daarbij komen dan nog enkele passie van andere componisten, enkele andere werken die met de passietijd te maken hebben, om nog maar te zwijgen over The Passion, en je kunt dan toch elk wel spreken van een Passieland.  Hier een lang niet volledig overzicht van d de komende passies. Door het hele land kunt u vooral Matthäus Passionen, maar zeker ook Johannes Passionen bijwonen en in dit overzicht beperk ik me voor het gemak maar tot de professionele orkest en/of koren, want met alle prachtige amateuruitvoeringen erbij, wordt het een onmetelijk lange lijst.

 

Kruisiging van Christus door Velasquez.

Om te beginnen en omdat er haast bij is als u wilt meedoen, een heel bijzonder Matthäus Passion.

Op 10 april geeft het Participatiekoor samen met het Radio Filharmonisch Orkest, solisten van het Groot Omroepkoor én het Jeugdkoor Spaarne het grote meezingconcert ‘Hosha Na!’. Hierbij worden de mooiste delen uit de Matthäus Passion gezongen. In het Participatiekoor zitten mensen met dementie en mantelzangers zonder dementie. Deze mantelzangers zijn ervaren koorzangers.

Het Participatiekoor. Foto: ©participatiekoor

Om dit goed te oefenen, zijn er eerst 6 online meezing-dagen. Het eindconcert wordt live opgenomen in het Muziekcentrum van de omroep in Hilversum. Mensen met dementie krijgen ieder een vaste mantelzanger. De mantelzanger helpt thuis bij de online meezingdagen en in Hilversum tijdens het concert zelf. Als het nodig is helpt de mantelzanger thuis ook met het bedienen van de computer.

De eerste online meezing-dag is op 5 maart. Wil je gelijk op 5 maart al meedoen? Meld je dan vandaag nog aan!!

Aanmelden kan als zanger met dementie of als mantelzanger. Wie al samen zingt met een mantelzanger, kan zich als duo aanmelden. Na aanmelding worden mantelzangers en zangers met dementie aan elkaar voorgesteld. Je naaste of jij krijgt dus alle steun die er nodig is om mee te kunnen zingen.

Weet je nog niet zeker of je mee wilt doen? Kijk dan op 5 maart om 15.00 uur naar de livestream van de meezing-dag. Wil je daarna graag meedoen? Meld je dan zo snel mogelijk alsnog aan.

Wil je naaste of jij eens meezingen in een koor? Dat kan! Zangliefhebbers met en zonder dementie, met of zonder ervaring, kunnen zich (tegen betaling) aanmelden om mee te zingen in het Participatiekoor. Het maakt niet uit of je koorervaring hebt: plezier in samen zingen staat voorop! De online meezing-dagen vinden plaats op zaterdag 5, 12, 19 en 26 maart en op zaterdag 2 en 9 april. Op zondag 10 april 2022 komen alle deelnemers uit het hele land bij elkaar om het eindconcert te geven. Dit zal uitgebreid aandacht krijgen in de media!

Wil je meer weten over het Participatiekoor en het concert? Of wil je alvast zien hoe leuk het is? Ga dan naar de website van het Participatiekoor.

Concertgebouw Amsterdam

Alleen al in het Amsterdamse Concertgebouw worden er tussen 11 maart en 9 april maar liefst 14 passies uitgevoerd.

Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. © Leander Lammertink

Op 11 maart zijn het The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands die als eersten in de Grote Zaal staan en ze herhalen hun uitvoering van de Johannes Passion op 17 maart en 7, 8 en 9 april.

De eerste Matthäus in het Concertgebouw is op 25 maart als KCOV Amsterdam met het Promenade Orkest, het Kinderkoor van Koorschool Midden-Gelderland onder leiding van Frank Hameleers in de grote zaal hun Matthäus Passion uitvoeren.

Op 27 maart doet La petite bande van Sigiswald Kuyken het Concertgebouw aan voor hun speciale, kleine en historisch geïnformeerde Matthäus . Bezoekers van onze website kunnen met € 15,- korting naar deze bijzondere uitvoering. Klik hier om met korting te reserveren en voor meer info.

Sigiswald Kuijken. Foto:© Marco Mertens

Op 31 maart speelt het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van John Butt, met het Groot Omroepkoor het Nationaal Kinderkoor & Nationaal Jongenskoor de Matthäus uit met als solisten Nicholas Mulroy tenor, Evangelist, Sophie Bevan sopraan, Matthew Brook bas, Jess Dandy alt, Hugo Hymas tenoren Stephan Loges bariton.

Tenor Nicholas Mulroy. Foto: ©Raphaelle

Op 2 april volgt dan de traditionele Palmzondag Matthäus van het Koninklijk Concertgebouw Orkest in dezelfde bezetting. KCOV Excelsior is op 2 april ‘s avonds aan de beurt, gevolgd door Rene Jacobs met het Nederlands Kamerokrest met de Johannes Passion op 3 april, 4 april zijn de  Akademie für Alte Musik Berlin en het RIAS Kammerchor Berlin te gast onder leiding van Justin Doyle.

Op 7 april voert het Amsterdams Toonkunstkoor samen met het Concertgebouw Kamerorkest en het Roder Jongenskoor onder leiding van Boudewijn Jansen de passie uit en dit jaars passie golf in het gebouw wordt afgesloten met twee uitvoeringen waarmee de passietijd met een wel heel lange aanloop begonnen was door The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands, die zelfs twee uitvoeringen op een dag geven.

Hoe meer ik deze lijst aan het maken ben, hoe meer ik begin te geloven dat de woorden die men Jo Vincent (of soms ook Aafje Heynis) in de mond hebben gelegd, zeker voor de medewerkers van de muziektempel aan het Museumplein een groot waarheidsgehalte of in ieder geval empathie krijgen. Voor wie de quote niet kent: ‘ Zo, die hangt weer voor een jaartje.’

In het land

In het noorden zal het Noord Nederlands Orkest een serie Matthäusen onder leiding van Jan Willem de Vriend uitvoeren van 31 maart tm 7 april, beginnend in Assen dan in Drachten, Emmen, Leeuwarden en de laatste twee in Groningen.  Alle uitvoeringen beginnen om 19.30 uur, met uitzondering van de laatste op 7 april in Groningen waar de aanvang al om 15.00 uur is. Solisten zijn: Evangelist Jörg Dürmüller, Christus Geert Smits sopraan Ilse Eerens, alt Luciana Mancini, bas André Morsch en tenor Manuel Günther Het Koor is het Noord Nederlands Concert Koor aangevuld met het Roder Jongenskoor.

Sopraan Ilse Eerens. Foto:© Sarah Wijzenbeek

 

In het oosten van het land gaat Phion zowel de Matthäus- als Johannes Passion uitvoeren. Van 31 maart tm 2 april zijn er 3 uitvoeringen in Overijssel van de Matthäus onder leiding van Reinhard Goebel  Consensus Vocalis en het Stadsjongenskoor Oldenzaal  zorgen voor de koordelen, Falco van Loon is de Evangelist, Raoul Steffani zingt de Christuspartij en de andere solisten zijn Johannette Zomer sopraan, Cécile van de Sant mezzosopraan, Mark Omvlee tenor en Maarten Koningsberger bas.

Phion en Consensus vocalis. Foto:© Marco Borggreve

De serie begint in Enschede, gaat dan via Oldenzaal naar Zwolle en dan is er een speciale uitvoering in Gelderland als het orkest op 5 april in Nijmegen onder leiding van Rob Vermeulen, met het Bachkoor Nijmegen de Matthäus uitvoert. Op 7 april staat er dan eenmalig de Johannes Passion op de lessenaars, als het orkest met Bas van den Heuvel als dirigent en Bachvereniging Apeldoorn ‘de andere passie’ uitvoert in Orpheus in Apeldoorn.

In het midden van het land is de Nederlandse Bachvereniging actief, naast Dutch Baroque, het Nederlands Blazers ensemble, het Nederlands Kamerorkest, en Johannes Leertouwer die zijn Matthäus uitvoert in de oude dubbele koren traditie. Hij doet dat met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Hij geeft 5 uitvoeringen, in Hattem, Groningen, Amsterdam, Leiden en Utrecht, allemaal in mooie oude kerken.

In het westen brengt het Rotterdams Philharmonisch Orkest drie keer de Matthäus op 6, 7 en 8 april april in De Doelen. Aanvang 19.30 uur. Dirigent is Peter Dijkstra. Het Laurens Collegium en het Nationaal Jongenskoor, ingestudeerd door Irene Verburg zingen de koordelen, Maximilian Schmitt is de Evangelist,  Thomas Oliemans zingt de Christuspartij. Verder met Jeanine De Bique, Maarten Engeltjes, Fabio Trümpy en Thomas Stimmel.

Nederlandse Bachvereniging

De Nederlandse Bachvereniging brengt een heel lange en vooral wijdverspreide tournee door heel Nederland.  De tournee onder leiding va Masato Suzuki begint op 25 maart in Veere, doet dan achtereenvolgens Eindhoven, Groningen, Tilburg, Rotterdam, Aardenburg, Naarden en Utrecht aan, om dan nog eens 5 keer in de Grote Kerk in Naarden de meest tot de historische verbeelding sprekende Matthäusuitvoeringen te geven. Benjamin Bruns zingt de Evangelist en de overige solisten zijn Joanne Lunn, Kisrten Witmer, sopranen, Terry Wey en Clint van de Londe alten, Zachary Wilder, tenor en de bassen zijn Christian Immler en Dominik Wörner. Naast de zangers van de Nederlandse Bachvereniging zijn ook de jongens van het Kampen Boys Choir van de partij.

De Nederlandse Bachvereniging in de Grote Kerk in Naarden.Foto:© Nederlandse Bachvereniging

Behalve door de Nederlandse Bachvereniging wordt het zuiden van ons land ook zoals het hoort door philharmonie zuidnederland bediend. Zij geven onder leiding van chefdirigent Duncan Ward vier uitvoeringen. Ze beginnen op 5 april in Maastricht, staan 6 april in Heerlen, 7 april in Venlo en op 8 april in Eindhoven. Solisten: Evangelist Marcel Beekman, Christus Huub Claessens, sopraan Judith van Wanroij, alt Rosanne van Sandwijk, tenor Linard Vrielink en bariton Raoul Steffani.
Koren zijn het Studium Chorale en Schola Cantorum Puerorum.

Marcel Beekman. Foto: © Sarah Wijzenbeek

Speciale uitvoeringen

Heel bijzonder is de Matthäus van het Nederlands Blazers Ensemble.

Samen met de poppenspelers van de Duda Paiva Company presenteerde het Nederlands Blazers Ensemble in 2022een compleet nieuwe uitvoering van de Matthäus-Passion. In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bach’s meesterwerk worden muziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een avontuurlijke theatrale voorstelling die zijn weerga niet kent. De bekende uitvoerenden Claron McFadden en bariton Rick Zwart worden begeleid door onder meer de Turkse ney-speler Sinan Arat, een meester op deze traditionele rietfluit, en de fenomenale jonge Syrische dudukspeler Ghaeth Almaghoot. De jonge componist Arjan Linker (2000, voormalig winnaar van de NBE-compositiewedstrijd) maakte de arrangementen.

Claron McFadden met leden van Nederlands Blazers Ensemble in de Matthäus Passion in 2022. foto: ©Peter Lodder

Vorig jaar was bijna de hele serie uitverkocht, maar wie wet lukt het nog om dit jaar kaartjes te bemachtigen. Er zijn vier uitvoeringen op 4,5, 6 en 7 april in Arnhem, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

Andere passie werken.

Het Nederlands Kamerorkest staat onder leiding van Rene Jacobs en met Capella Amsterdam twee maal met de Johannes in het Concertgebouw in Amsterdam op 1 en 3 april. Werner Güra zingt de Evangelistpartij en Yannick Debuis de Christus. Brigittes Christensen is de sopraan, Helena Rasker de alt, Matthias Winchkler de bariton voor de kleinere partijen en tenor Mark Hilloffer maakt het solisten ensemble compleet.

Dutch Baroque  en het Dutch Baroque Vocal Consort en solisten onder leiding van Gerard de Wit zijn er al wat vroeger bij dit jaar en beginnen al op 17 maart aan hun serie uitvoeringen van de Johannes Passion. Eerst in Ede, dan in Middelburg, Bleskensgraaf en Zwijndrecht.

Rolle

En dan is er de Matthäus Passion van Johann Heinrich Rolle. Op 6,7 en 8 april voert de Kölner Akademie onder leiding van Michael Alexander Willens deze alternatieve Matthäus uit met als solisten sopranen Anna Herbst en Karolina Brachmann, alt Elvira Bill, tenor Markus Schäfer als Evangelist en tenor Joachim Streckfuss en de bassen Thomas Bonni en Raimonds Spogis.

Johann Henrich Rolle in een grafure van Christian Gottlieb Geyser.

Rolle’s Matthäus is de helft korter dan die van Bach, is misschien wat ‘romatischer’ en dramatischer en ligt dichter mogelijk wat dichter bij Mozart dan bij Bach. In Amare , het Muziekgebouw aan ’t Ij en in Tivoli Vredenburg.

En dan zijn er nog twee orkesten bij wie de Messiah van Händel op het programma staan.  Het Orkest van de Achttiende Eeuw geeft drie uitvoeringen van de Messiah in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium en op 10 april geeft The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands brengen Händels wereldberoemde Messiah, met solisten Olga Zinovieva, Martinus Leusink en Andrew Slater.

Natuurlijk is dit overzicht niet compleet en er zijn in nog tientallen kerken en concertzalen uitvoeringen te horen.

 

Raoul Steffani vertelde vorig jaar over een special Passie ervaring

In 2021 was Lenneke Ruiten solist in een geënsceneerde Johannes Passie.

 

 

Vorig artikel

Animal Farm de opera in première bij DNO

Volgend artikel

Animal Farm satire met bizarre klanken

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen