Binnenkort

IOP herneemt traditionele Traviata

Bij De Nederlandse Opera is La Traviata nog niet uitgespeeld, maar vanaf volgende week maandag (27/4) gaat er alweer een nieuwe productie van de populaire Verdi-opera in première. Eén ding is zeker: de reprise van Internationale Opera Producties zal qua regie totaal anders zijn dan de productie van Willy Decker in Amsterdam.

traviataiop_002Waar de DNO-productie uit Salzburg gevlogen kwam – waar het in 2005 tijdens de Festspiele te zien was – is de productie van Internationael Opera Producties (IOP) een herneming uit 2004. Recensies uit die tijd laten weten dat de regie van Frank-Bernd Gottschalk traditioneel is. ‘De originele romantische enscenering’, omschreef het Eindhovens Dagblad.

Heel wat anders dus dan de abstracte, moderne regie van Willy Decker die momenteel in Het Muziektheater in Amsterdam te zien is. Dat maakt de overlap tussen beide producties ook minder dubbel.

Voor deze traditionele Traviata trommelt IOP voornamelijk Oost-Europese zangers op. Namen als Alice Gulipian, Susie Georgiadis, Dorota Sobczak en Volodymyr Openko.

De muzikale leiding is in handen van Lukas Beikircher, terwijl Maciej Figas en Bernhard Steiner dirigeren. Bernhard Steiner was in januari ook in Nederland te gast, toen hij de IOP-productie Der Vogelhändler dirigeerde.

La Traviata is één van Verdi’s meest populaire opera’s. Het verhaal is gebaseerd op La dame aux camélias van Alexandre Dumas. Violetta Valéry is een gewilde courtisane (een luxe hoer) in het Parijse salonleven. Ondanks dat iedereen achter haar aanloopt, kent ze geen echte liefde. Totdat de jonge Alfredo verschijnt en haar de liefde verklaart.

Ze trekken naar het buitenhuis van Alfredo en alles lijkt een zonnig eind tegemoet te gaan. Maar Alfredo’s vader Giorgio praat zodanig op Violetta in – hij zegt dat ze de naam van de familie bezoedelt – dat ze teruggaat naar Parijs.

Al die tijd lijdt ze aan tuberculose. Dat verheftigt zich aan het einde van de opera. Als ze op haar sterfbed ligt, komt Alfredo haar weer opzoeken, nadat hij van zijn vader de werkelijke toedracht van haar vertrek heeft gehoord. Beide herenigen zich, waarna Violetta overlijdt.

Op maandag 27 april begint IOP de reeks Traviata-voorstellingen. Daarna volgen nog negentien voorstellingen in Nederland en België. Zie voor details de agenda.

Vorig artikel

Lichtvoetige Figaro met zware stem

Volgend artikel

België presenteert nieuw operafestival

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.