BinnenkortFeaturedRedactioneel

BarokOpera Amsterdam Reist naar de maan

BarokOpera Amsterdam, het altijd creative en verrassende operagezelschap begint het nieuwe jaar met een herneming van de succesvolle productie Reis naar de maan, gebaseerd op Jacques Offenbachs Voyage dans la Lune. Op 10 januari in Tiel en op 19 januari in de Meervaart in Amsterdam.

Reis naar de maan van Barokopera Amsterdam. Foto: ©Hugo Segers

Voor de creatie van een universum zonder zwaartekracht werkt BarokOpera Amsterdam met circusacrobaten om droomwerelden op het toneel te brengen. De opéra-comique vindt haar oorsprong op de kermis en in het circus. Offenbachs opera’s zitten dan ook vol spektakel. De acrobaten zullen zorgen dat u uw adem inhoudt en met uw ogen knippert!

Reis naar de maan met luchtacrobate Renske Endel en klarinettist Diederik Ornee . Foto© Hugo Segers

Met Nathalie Denyft, sopraan als Fantasia, Prinses van de Maan, Wendeline van Houten, sopraan als Caprice, Prins van de Aarde, Hansje van Welbergen, sopraan als Koningin van de Maan, Jacques de Faber, tenor als Microscope, de Uitvinder, Mattijs Hoogendijk, tenor als Koning van de Maan , Pieter Hendriks, bariton als V’lan, Koning van de Aarde.

Bram de Beul en Renske Endel (samen Het Vilja duo) zijn de acrobaten en zes instrumentalisten, die op ‘romantische instrumenten’ spelen vormen het orkest. Dat zijn artistiek leider Frédérique Chauvet, dwarsfluit, Diederik Ornee, klarinet, Elin Eriksson, viool, Tal Canetti, cello, Marjan de Haer, harp en Anneke Veenhoff, piano.

Veel plezier op het podium en in de zaal  bij Reis naar de maan van Barokopera Amsterdam. Foto:Harry Segers

Olga de Kort schreef over de voorstelling in 2022: ‘… In de enscenering van BarokOpera Amsterdam zou deze kleinschalige, compacte en creatieve versie bij de componist in de smaak kunnen vallen….Alles is hier goed doordacht; van het gebruik van de ruimte tot inventieve decors en lichtprojecties die de personages in een mum van tijd (of een straal van licht) van het paleis naar de cel en van de maan naar de sneeuwstorm verplaatsen.…..De luchtacrobatiek vormt een belangrijk – en heel effectvol – deel van het verhaal, met indrukwekkende en sierlijke acts aan de trapeze, in de luchthoepel en het aerial silk doek. Het zweven boven het toneel hoort er natuurlijk bij als je naar de Maan afreist.’

Lees hier de hele recensie.

Hier een video voorproefje van de productie.

Reis naar de maan is te zien op 10 januari in de Agnietenhof in Tiel, aanvang 20.00 uur en op 19 januari  in De Meervaart in Amsterdam, aanvang 19.30 uur.

Vorig artikel

Carmen van Bieito nog steeds treffend

Volgend artikel

Brandbrief : Opera Zuid in gevaar!

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen