BinnenkortNieuws

Prinses Máxima opent jeugdoperahuis

Prinses Máxima zal op zaterdag 2 oktober het eerste jeugdoperahuis van Europa openen: de Veerensmederij in Amersfoort. Het monumentale pand is de nieuwe thuisbasis van het gezelschap Holland Opera. Tijdens de opening wordt de voorstelling De Keizer is Knetter gespeeld.

De Veerensmederij in Amersfoort.

Holland Opera (vroeger Xynix Opera) werd in 1994 opgericht en produceert onder leiding van Joke Hoolboom en Niek Idelenburg nieuwe opera’s voor kinderen, jongeren en voor het hele gezin.

Dit voorjaar voerde het gezelschap al de opera Blauwbaards burcht op aan de buitenzijde van de Veerensmederij, een monumentaal pand in Amersfoort. Op 2 oktober neemt Holland Opera het gebouw officieel in gebruik. Daarmee is het eerste jeugdoperahuis van Europa een feit.

Tijdens de opening wordt onder toeziend oog van prinses Máxima de voorstelling De Keizer is Knetter gespeeld. De productie is, aldus Holland opera, ‘een spannende familieopera met daarin een combinatie van rock, metal en klassieke muziek’. De opera is gecomponeerd door Chiel Meijering, geschreven door Joke Hoolboom en wordt uitgevoerd door onder andere tenor Niek Idelenburg en bariton Wiebe Pier Cnossen.

Tijdens de rest van het seizoen zal Holland Opera diverse producties in de Veerensmederij opvoeren. Daarnaast verzorgt het workshops voor kinderen en jongeren en start het in samenwerking met scholen uit de regio Utrecht het project ‘De Operakeuken’, waarin leerlingen kunnen ervaren hoe het is om in het theater te werken.

De opening op 2 oktober is niet toegankelijk voor publiek. De voorstelling van De Keizer is Knetter is echter een dag later, op zondag 3 oktober, om 16.00 uur alsnog te zien. En daarna gaat de productie op tournee door het land.

Zie voor meer informatie de website van Holland Opera.

Vorig artikel

Nieuwe opera Il Postino warm onthaald

Volgend artikel

Piotr Beczala: een Slavische strot van goud

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.