Binnenkort

Opera Studio viert jubileum met Orfeo

Opera Studio Nederland viert haar 20-jarig bestaan met een productie van La tragedia d’Orfeo, op 26 en 27 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam. De opera van Claudio Monteverdi wordt geregisseerd door Pierre Audi. Martijn Cornet en Meghan Lindsay zingen de hoofdrollen.

Opera Studio Nederland (OSN) maakt zich al twintig jaar sterk om jonge getalenteerde operazangers op weg te helpen in de beroepspraktijk. ‘Het programma slaat een brug tussen de schoolbanken en het operatoneel en is vooral gericht op het ontwikkelen van een zo persoonlijk mogelijk kunstenaarschap’, aldus OSN zelf.

Om die twintig jaar van harde arbeid te vieren, zet OSN op 26 en 27 oktober een nieuwe productie van Monteverdi’s klassieker La tragedia d’Orfeo op het toneel van de Stadsschouwburg Amsterdam. De opera is gebaseerd op de mythe van Orpheus en Eurydice. Orpheus is vastbesloten zijn Eurydice uit het dodenrijk terug te halen. Daar slaagt hij bijna in, maar op de weg terug kijkt hij naar haar om (wat hem verboden was), waardoor ze weer in het schimmenrijk verdwijnt, nu voorgoed.

Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera, verzorgt de regie en legt in zijn concept de nadruk op ‘de kunstenaar Orfeo en zijn onvermogen een keuze te maken tussen zijn geliefde en zijn kunstenaarschap’.

De titelrol wordt vertolkt door Martijn Cornet, die in 2008/2009 deel uitmaakte van het ensemble van OSN. De rol van Eurydice wordt gezongen door Meghan Lindsay.

Verder zijn er nog tien zangers bij de productie betrokken: Dorine Mortelmans, Catherine Daniel, Oscar Verhaar, Anatoli Siukov, Regina Davis, Yurii Samoilov, Jussi Lehtipuu, Donij van Doorn, Elmar Gilbertsson en Bora Balci.

De twee voorstellingen worden begeleid door een orkest van achttien jonge musici, dat geleid wordt door de eveneens jonge dirigent Trisdee na Patalung (die vorig seizoen nog te zien was bij de Nationale Reisopera met La Cenerentola).

Rondom het jubileum van OSN staan nog meer activiteiten gepland. Zo organiseert de studio het Hans de Roo-Congres 2010, een congres waar vertegenwoordigers van meer dan 50 operastudio’s samenkomen. Verder staat er op 9 november een jubileumconcert gepland in het Concertgebouw.

Zie voor meer informatie de website van Opera Studio Nederland.

Vorig artikel

Pagliacci’s proloog uit zestien kelen

Volgend artikel

Veel moderndoenerij in mooi gezongen Lucia

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.