Binnenkort

IDFA zendt film uit over Poolse operadiva

De komende editie van het documentairefestival IDFA bevat net als vorig jaar een film over opera: Viva Maria. De documentaire gaat over de Poolse operadiva Maria Foltyn, die bekend werd als vertolkster en voorvechtster van het werk van Stanislaw Moniuszko.

Het International Documentary Film Festival (IDFA) in Amsterdam is het grootste documentairefestival ter wereld en wordt dit jaar voor de 23e keer georganiseerd. Van 17 tot en met 28 november worden er ruim driehonderd documentaires over de meest uiteenlopende onderwerpen vertoond.

Vorig jaar was The Audition te zien, een film over de National Council Auditions van de Metropolitan Opera in New York. Ook dit jaar is het thema opera aanwezig, in de vorm van de documentaire Viva Maria van Agnieska Smoczynska.

Viva Maria gaat over de Poolse diva Maria Foltyn, die in de jaren ’50 en ’60 met de opera Halka van Stanislaw Moniuszko langs operahuizen in heel de wereld trok. Niet alleen als zangeres, maar ook als regisseur. Later richtte ze het Moniuszko-concours op. Ze wordt niet voor niets de ‘Moniuszko-weduwe’ genoemd.

De film gaat over ‘passie, opoffering en toewijding’ en laat ook zien hoe Foltyn inmiddels haar stem begint te verliezen.

Op 6 november maakt het IDFA de volledige agenda voor het festival bekend. Zie www.idfa.nl.

Vorig artikel

Het operahart van Frédéric Chopin

Volgend artikel

10 x 2 vrijkaarten voor jubileumconcert OSN

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.