BinnenkortNieuws

IDFA vertoont operadocu’s op 26e festival

In de 26e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), die van 20 november tot en met 1 december plaatsvindt, is ook ruimte voor opera en klassieke muziek. Drie documentaires zijn er te zien, over een Afrikaanse operazanger, Zuid-Afrika’s eerste operagezelschap en een ‘battle’ van dirigenten.

Logo A4Het programma van IDFA werd donderdag bekendgemaakt. Onder de talloze geprogrammeerde titels zitten dit jaar, net als voorgaande edities, ook een aantal documentaires die specifiek voor operaliefhebbers of liefhebbers van klassieke muziek interessant zijn.

Op 22, 23, 24, 27 november en 1 december wordt de documentaire Rêve Kakudji vertoont, van regisseurs Koen Vidal en Ibbe Daniëls. Die film gaat over Serge Kakudji, een jongen uit een Congolese sloppenwijk die operazanger wil worden. Hij wordt bij toeval ontdekt door de Amerikaanse operazangeres Laura Claycomb, die hem naar Parijs haalt om verder te studeren. Daar belandt hij in een ‘blanke elitaire jungle’, aldus de beschrijving van het IDFA.

Op 25, 27, 28, 29 en 30 november is onder de titel An Inconsolable Memory een reconstructie te zien van de geschiedenis van Zuid-Afrika’s eerste operagezelschap, Eoan. Die geschiedenis heeft alles te maken met het apartheidsregime en wat het betekende om onder dat regime als ‘kleurling’ te leven.

In de documentaire, gemaakt door Aryan Kaganof, komen pijnlijke herinneringen en complexe dilemma’s naar voren, onder meer door interviews met voormalige leden, geluidsopnames en archiefbeelden van operaproducties.

Van de Spaanse regisseur Angel Esteban is tot slot One Minute for Conductors te zien (23, 25, 27, 28 en 30 november). Esteban volgt tijdens een Italiaans concours voor dirigenten vijf jonge deelnemers in hun voorbereidingen, teleurstellingen en triomfen.

De kaartverkoop voor het IDFA start op vrijdag 8 november voor vrienden van het festival en op maandag 11 november om 19.00 uur voor het grote publiek. Zie voor meer informatie de website van het International Documentary Film Festival Amsterdam.

Vorig artikel

Discografie: Götterdämmerung

Volgend artikel

Opera in de media: week 46

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.