Home » Binnenkort

DNO herneemt Janáčeks Sluwe vosje

Amsterdam5 januari 2011 Geen reacties

De Nederlandse Opera herneemt in januari en februari Het sluwe vosje van Leoš Janáček. De bijzondere dierenopera wordt geleid door Lawrence Renes en de hoofdrollen worden net als in 2006 vertolkt door Rosemary Joshua en Dale Duesing.

Het sluwe vosje is een opera over ‘de eeuwige kringloop van worden en vergaan’, aldus De Nederlandse Opera (DNO). Het gaat over een jong vosje dat door de boswachter gevangen wordt, haar vrijheid herwint, verliefd wordt, een gezin sticht en uiteindelijk door de stroper wordt doodgeschoten.

In de opera wordt de dierenwereld afgezet tegen de mensenwereld, ‘zwevend tussen vrolijkheid en weemoed, realisme en sprookje’, licht DNO toe. ‘Hierbij ontwikkelt de componist de hem eigen toontaal verder, handhaaft virtuoos een op de menselijke spraak gebaseerde melodiek en laat zich daadwerkelijk door dierenstemmen inspireren.’

De Britse regisseur Richard Jones maakte in 2006 een productie van het werk Janáček, die nu hernomen wordt. De decors en kostuums zijn afkomstig van Antony McDonald, die de afgelopen twee jaar veel succes heeft geoogst als regisseur en ontwerper van Das Rheingold en Die Walküre bij de Nationale Reisopera. Jones en McDonald zijn in maart weer bij DNO te gast, voor een productie van Billy Budd.

Muzikaal wordt de reprise van Het sluwe vosje geleid door Lawrence Renes, die voor het laatst in 2007 bij het Amsterdamse operahuis te horen was met Doctor Atomic.

De titelrol wordt net als in 2006 vertolkt door Rosemary Joshua, een Brise sopraan die al enkele malen eerder bij DNO zong en verder optredens bij onder meer de Metropolitan Opera, de Scala en het Royal Opera House op haar naam heeft staan.

Dale Duesing zingt net als in 2006 de rol van de Boswachter. De Amerikaan was in 2009 nog in een andere Janáček-opera: De zaak Makropulos.

John Graham Hall zingt verder de Schoolmeester, Hannah Esther Minutillo vertolkt de Vos, Alexander Vassiliev vervult de rol van Pastoor en Robert Poulton is net als in 2006 de Stroper.

De reprise van Het sluwe vosje gaat op 15 januari in première. Daarna volgen er tot en met 6 februari nog acht voorstellingen.

Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder een fragment uit de productie:

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.