Home » Buitenland

Tenor Renato Cioni (84) overleden

Portoferraio5 maart 2014

door

De beroemde tenor Renato Cioni is dinsdag op 84-jarige leeftijd overleden. Cioni stond op de grootste operatonelen ter wereld en naast de meest legendarische zangers van zijn generatie, onder wie Maria Callas en Joan Sutherland.

Renato CioniCioni overleed dinsdag in zijn geboorteplaats Portoferraio, op het Italiaanse eiland Elba. De website Tirreno Elba News berichtte van zijn overlijden en noemde hem één van de allergrootste Italiaanse tenoren van de twintigste eeuw.

Cioni, zoon van een visser, studeerde in Florence en maakte in 1956 zijn operadebuut in Spoleto, als Edgardo in Lucia di Lammermoor. Eerder had hij al in een televisieproductie van Madama Butterfly gezongen.

De tenor van Elba maakte snel carrière en stond een paar jaar na zijn debuut al in de Scala. Dat lanceerde ook zijn internationale carrière, met onder meer zijn debuut in Carnegie Hall (1959), in San Francisco (1961) en, pas wat later, bij de Metropolitan Opera in New York (1970).

Cioni zong niet alleen in de grootste operahuizen, hij stond ook naast de allergrootste zangers van zijn tijd. Hij trad samen met Maria Callas en Tito Gobbi op in Tosca, nam met Joan Sutherland Lucia di Lammermoor en Rigoletto op en werkte ook samen met zangeressen als Anna Moffo, Renata Scotto en Leyla Gencer.

Hieronder een aantal fragmenten uit Cioni’s carrière. U ziet en hoort eerst de tv-productie van Madama Butterfly uit 1956, waar Cioni naast de eveneens zeer jonge Anna Moffo staat. Vervolgens hoort u ‘Ella mi fu rapita’ uit Rigoletto en tot slot ‘Cielo e mar’ uit La Gioconda, opgenomen in San Francisco in 1967.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.