Home » Buitenland

Programma Glyndebourne Festival 2014

Glyndebourne4 maart 2014 Geen reacties

Het bekendste Britse operafestival, dat van Glyndebourne in East Sussex, heeft dit jaar drie nieuwe producties op het programma. Vanaf 17 mei vinden de voorstellingen plaats op het landgoed van John Christie. De kaartverkoop voor het tachtigste seizoen begint op maandag 10 maart.

Nieuw in Glyndebourne

Het Glyndebourne-theater (foto: Charlie Dave).

Het Glyndebourne-theater (foto: Charlie Dave).

De nieuwe producties die de komend zomer worden opgevoerd zijn Der Rosenkavalier van Richard Strauss, Mozarts La finta giardiniera en La traviata van Verdi. Er zijn drie hernemingen van voorstellingen die al eerder in het Glyndebourne-theater gebracht werden. Van Tsjaikovski wordt Eugene Onegin hernomen, van Mozart Don Giovanni en van Händel Rinaldo.

Als opener van het tachtigste seizoen van Glyndebourne brengt men Der Rosenkavalier voor het eerst sinds 1982 terug in het theater. Robin Ticciati, de nieuwe muzikaal leider van het festival, zal de opera dirigeren. Richard Jones verzorgt een nieuwe enscenering.

De Ierse sopraan Tara Erraught maakt haar roldebuut als Octavian en ook Kate Royal stapt in een nieuwe rol; ze staat voor het eerst in het kostuum van de Marschallin. Sophie wordt gezongen door Teodora Gheorghiu. Zij is voor de eerste maal te zien in Glyndebourne. Haar zangcarrière kreeg een start toen José Carreras, als jurylid van een wedstrijd waar de sopraan niet tot de winnaars behoorde, persoonlijk voor haar een geldprijs betaalde. Later, in 2004, zou ze een prijs winnen op het Koningin Elisabeth Concours in België.

Met La finta giardiniera maakt regisseur Frederic Wake-Walker zijn debuut in Glyndebourne. Voor deze productie is het Orchestra of the Age of Enlightment geboekt, en ook hier staat Robin Ticciati op de bok. De vocale solisten zijn onder anderen Christiane Karg, Joélle Harvey en Wolfgang Ablinger-Sperrhacke. Die laatste zal na Glyndebourne in september optreden in de Gurre-Lieder bij De Nationale Opera.

‘Rising star’ Michael Fabiano is Alfredo in een nieuwe enscenering van La traviata, voor Glyndebourne gemaakt door regisseur Tom Cairns. De Russische sopraan Venera Gimadieva is voor het eerst op het festival te zien in de rol van Violetta. De taak van dirigent wordt afwisselend vervuld door Sir Mark Elder en David Afkham. Van een aantal rollen, zoals Douphol en Flora, zijn nog geen namen bekendgemaakt.

Opnieuw in Glyndebourne

De hernemingen komende zomer in Glyndebourne zijn:

Eugene Onegin (Tsjaikovksi)
London Philharmonic Orchestra
Dirigent: Omer Meir Wellber
Regisseur: Graham Vick
Solisten: Diana Montague, Ekaterina Scherbachenko, Andrei Bondarenko, e.a.

Don Giovanni (Mozart)
London Philharmonic Orchestra
Dirigent: Andrés Orozco-Estrada
Regisseur: Jonathan Kent
Solisten: Elliot Madore, Edwin Crossley-Mercer, Layla Claire, e.a.

Rinaldo (Händel)
Orchestra of the Age of Enlightment
Dirigent: Ottavio Dantone
Regisseur: Robert Carsen
Solisten: Iestyn Davies, Tim Mead, Karina Gauvin, e.a.

De uitvoeringen in het theater op het landgoed in John Christie beginnen op 17 mei en gaan door tot 24 augustus 2014.

Glyndebourne on tour

In het najaar volgt de jaarlijkse tournee van Glyndebourne. Het reizend ensemble doet een aantal steden in Groot-Brittannië aan met een programma dat bestaat uit de zomerproducties van La traviata en La finta giardiniera. Ook The Turn of the Screw van Benjamin Britten, dat in 2006 werd geproduceerd, gaat op reis. Traditiegetrouw reist er ook een productie op video mee, dit jaar is dat The Cunning Little Vixen van Janácek. Steden en data worden later bekendgemaakt.

Streams en bioscoop

Drie producties van dit festival, Der Rosenkavalier, Don Giovanni en La traviata, zullen in de Britse bioscopen te zien zijn, maar het festival belooft voor kijkers buiten Engeland parallelle streams van deze voorstellingen via internet in juni, juli en augustus.

Op de website van het Glyndebourne Festival kunt u kaarten reserveren vanaf 10 maart. Er is daar ook een jubileum-dvd te koop met een compilatie van twaalf producties uit de laatste jaren, naast picknickkleedjes, een handige ‘champagnestopper’ om de fles bij de picknick dicht te houden en zelfs sokken met het logo van Glynebourne.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.