Buitenland

Aviel Cahn blijft langer bij Opera Vlaanderen

Intendant Aviel Cahn heeft zijn contact bij Opera Vlaanderen verlengd tot de zomer van 2019. Het Vlaamse operahuis hoopt zo voor continuïteit in de artistieke directie te zorgen. Dat berichtte het huis in het kader van de jaarcijfers over 2015, waarin een recordaantal tickets werd verkocht.

Aviel Cahn. (© Martine Coene)
Aviel Cahn. (© Martine Coene)

Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen ziet zich de komende jaren voor “grote uitdagingen” gesteld in de vorm van een subsidieronde, een nieuwe beheersovereenkomst met de overheid en de aanstelling van een nieuwe raad van bestuur in 2017. “Het is niet het moment voor grote veranderingen”, stelt het gezelschap. Daarom blijven Sidi Larbi Cherkaoui (artistiek directeur Ballet Vlaanderen) en Aviel Cahn (artistiek directeur Opera Vlaanderen) voorlopig aan.

Wie wel vertrekt, is chef-dirigent Dmitri Jurowski. Zijn contract loopt eind dit seizoen af, maar hij zal in de toekomst als gast-dirigent aan Opera Vlaanderen verbonden blijven. Een nieuwe chef wordt niet direct aangesteld, “om een grotere artistieke diversiteit te creëren”, aldus Aviel Cahn. Wel zal Alexander Joel vanaf seizoen 2016/2017 eerste gastdirigent worden. Joel dirigeert vanaf 12 februari een nieuwe productie van Verdi’s Otello bij Opera Vlaanderen.

2015 was een recordjaar voor het Vlaamse kunsthuis. Er werden meer tickets voor opera en ballet verkocht dan ooit tevoren (97.500 in totaal). Daarnaast leverden reisvoorstellingen en randactiviteiten nog eens ruim 60.000 extra verkochte tickets op.

Het publiek in Gent en Antwerpen – de twee speelplaatsen van Opera Vlaanderen – blijft ook verjongen en vernieuwen. De losseticketkoper voor operavoorstellingen is nu gemiddeld 47 jaar. “Cultuurhuizen kennen meestal de kunst van de bescheidenheid, maar op deze resultaten mogen we terecht trots zijn”, aldus algemeen directeur Lena De Meerleer.

Zie voor meer informatie over de producties in Gent en Antwerpen de website van Opera Vlaanderen.

Vorig artikel

Zeffirelli's Turandot blijft koud in bioscoop

Volgend artikel

The Ministry of Operatic Affairs speelt Così

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.