BinnenkortBuitenland

The Ministry of Operatic Affairs speelt Così

Het Vlaamse gezelschap The Ministry of Operatic Affairs brengt op 5 februari een nieuwe productie van Così fan tutte in première. Het is de derde voorstelling van het duo Bart Van Reyn en Korneel Hamers. De Nederlandse tenor Peter Gijsbertsen zingt de rol van Ferrando.

Marcus Farnsworth en Peter Gijsbertsen in repetitie voor Così fan tutte. (© The Ministry of Operatic Affairs)
Marcus Farnsworth en Peter Gijsbertsen in repetitie voor Così fan tutte. (© The Ministry of Operatic Affairs)

Het Vlaamse ‘ministerie voor opera’, The Ministry of Operatic Affairs, is ontstaan in een café in Berlijn, waar de oprichters Bart Van Reyn en Korneel Hamers in 2012, aldus de website, een “bloedband” sloten en het eerste Belgische reizende operagezelschap initieerden.

Het gezelschap wil met geëngageerde, frisse en tijdloze interpretaties opnieuw het directe contact met het publiek zoeken en opera uit het pluche halen. Van Reyn en Hamers verzamelden daarvoor een internationaal collectief van “gelijkgestemde en door opera bezeten kunstenaars” om zich heen.

Na Don Giovanni en Orfeo ed Euridice kiest The Ministry voor de tweede maal een Mozart-opera. Het is, zo zeggen Van Reyn en Hamers, “een feestje dat ze zichzelf gunnen”. Volgens hen heeft Così fan tutte alles waar The Ministry van houdt: “Speelse sérieux, in humor verpakte levenswijsheden en personages die men tegelijk liefheeft en afwijst. Così fan tutte is de ultieme opera over vriendschap en het testen van relaties.”

De twee vrouwelijke hoofdrollen, Fiordiligi en Dorabella, worden gezongen door respectievelijk An De Ridder en Sharon Carty. Voor Don Alfonso is Werner Van Mechelen gecast en Liesbeth Devos zingt Despina. De twee mannen die de trouw van hun geliefden testen zijn Guglielmo, gezongen door Marcus Farnsworth, en Ferrando, gezongen door Peter Gijsbertsen.

Het is voor Peter Gijsbertsen na Don Ottavio in Don Giovanni de tweede keer dat hij in een productie van The Ministry te zien is. Gijsbertsen zong de laatste jaren verschillende operarollen in Engeland (Glyndebourne) en Duitsland. Hij bracht ook een solo-cd met liederen van Schubert uit en nam onlangs een vervolg-cd met werk van Richard Strauss op.

De productie wordt muzikaal geleid door Bart Van Reyn. Hij dirigeert Le Concert d’Anvers en het Octopus Kamerkoor. Korneel Hamers bedacht het concept en doet de regie.

Kort voor de eerste voorstelling werd bekend dat het ensemble geen subsidie krijgt van de Vlaamse minister Sven Gatz, ondanks een positief advies. Om de complete financiering rond te krijgen is een crowdfundingsactie gestart op www.crofun.be.

Dit is de trailer van de voorstelling:

De tournee van Così fan tutte begint op vrijdag 5 februari in deSingel in Antwerpen en doet daarna Leuven, Brugge en Hasselt aan. Zie voor meer informatie de website van The Ministry of Operatic Affairs.

Vorig artikel

Aviel Cahn blijft langer bij Opera Vlaanderen

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Soile, Joep en Jaap

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. Stefan Caprasse
    8 februari 2016 at 10:36

    Zaterdag naartoe geweest in Leuven; op alle vlakken meer dan de moeite waard!

  2. Stefan Caprasse
    17 februari 2016 at 10:44

    Om er toch iets meer over te zeggen: hoe een fietstochtje onder vrienden enigszins uit de hand kan lopen! Vocaal opvallend goed: zo zong De Ridder een schitterende ‘Come Scoglio’. En Van Mechelen en Devos (samen op één tandem) waren fantastisch in hun rol. De personenregie was levendig, soms misschien iets te burlesk. En er was ook nog een reusachtige opblaasbare… drol!