AchtergrondBuitenland

Countertenor Brian Asawa overleden

Countertenor Brian Asawa is maandag 18 april op 49-jarige leeftijd overleden. De Japans-Amerikaanse zanger maakte sinds het begin van de jaren negentig internationaal carrière, met optredens bij vrijwel alle grote operahuizen.

Brian Asawa. (© Marco Borggreve)
Brian Asawa. (© Marco Borggreve)

Brian Asawa werd geboren in Los Angeles. In eerste instantie koos hij voor een studie piano, maar later switchte hij naar zang. In 1991 won hij de National Council Auditions van de Metropolitan Opera en kreeg hij een plek in het Merola Opera Program van de San Francisco Opera. Daar maakte hij hetzelfde jaar nog zijn operadebuut.

In de jaren die volgden, maakte Asawa debuten bij alle belangrijke operahuizen in de Verenigde Staten. Daarnaast won hij als eerste countertenor het Operalia-concours van Plácido Domingo.

Asawa zong veel oude muziek, waaronder rollen in Serse, L’incoronazione di Poppea, Giulio Cesare en L’Orfeo. In Amsterdam was hij onder meer te horen in Il ritorno d’Ulisse in patria van Monteverdi.

De countertenor zong ook rollen in nieuwere opera’s, zoals Boris Godoenov, Le Grand Macabre en The Rake’s Progress. Verder maakte hij vier solo-cd’s en werkte hij mee aan diverse cd- en dvd-opnamen van opera’s.

Hieronder een optreden van Asawa in het programma Vrije Geluiden, in oktober 2008:

Vorig artikel

Bioscopen vertonen omstreden Lucia

Volgend artikel

Seizoen Nederlandse Reisopera 2016/2017

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. kersten
    20 april 2016 at 22:41

    Maakte in `93 bij DNO kennis met hem in zijn Orfeo van Gluck. Het aantal topcountertenoren was toen nog wat kleiner dan nu, lijkt me,
    maar hij was overrompelend goed met zijn roluitbeelding en zijn van hoog tot laag `ausgeglichene` stem. Het bericht van zijn vroege dood treft me bijzonder.