AchtergrondBinnenkort

Seizoen Nederlandse Reisopera 2016/2017

Richard Strauss en Mozart staan komend seizoen op het programma van de Nederlandse Reisopera. Bij de perspresentatie voor 2016/2017 lag het accent op de nabije toekomst. Maar directeur Nicolas Mansfield blikte ook alvast vooruit naar de jaren daarna. Plannen zijn er genoeg. Maar het geld blijft een punt van zorg.

Nicolas Mansfield. (© Marco Borggreve)
Nicolas Mansfield. (© Marco Borggreve)

Nicolas Mansfield en zijn collega’s ontvingen woensdag de pers en betrokkenen in de foyer van Theater Carré voor een blik op de toekomst. Aan het begin werd kort teruggeblikt. In het lopende seizoen, waarin de Reisopera Madama Butterfly, Così fan tutte en het samenwerkingsproject Il matrimonio segreto in de zalen bracht, steeg de zaalbezetting van 50 naar 80 procent.

De ambitie om opera naar een steeds groter publiek te brengen, blijft leidend voor het operahuis uit Enschede. “Ik wil best te boek staan als volksopera”, zei Mansfield daarover.

Der Kaiser

Dit voorjaar werkt de Reisopera mee aan een project van regisseur Robin Coops, die Der Kaiser von Atlantis ensceneert voor een klein aantal voorstellingen, de eerste op 4 mei. In Amsterdam is er dan, net als in de rest van Nederland, Theater na de Dam: een groot aantal theaters brengt aan de oorlog en de bevrijding gerelateerd theater.

Der Kaiser von Atlantis is gecomponeerd door Viktor Ullmann, in het concentratiekamp Theresienstadt. Robin Coops legde zijn plannen enige tijd geleden voor aan Nicolas Mansfield. “Dat mensen zo creatief en zo verbonden met elkaar konden zijn in de donkerste dagen van hun leven, maakte grote indruk op me”, zei Mansfield bij de presentatie. “Ons commitment aan het project van Robin was besloten.”

Tijdens de zomerperiode is de Reisopera op verschillende plaatsen te zien. In het Amsterdamse Concertgebouw geeft het gezelschap een concertante uitvoering van Così fan tutte en ook op de Uitmarkt, het openluchtpodium in het Amsterdamse Vondelpark en tijdens de Enschedese Week voor de Amateurkunst is de Reisopera vertegenwoordigd.

Ariadne

Campagnebeeld van Ariadne auf Naxos. (© Nederlandse Reisopera)
Campagnebeeld van Ariadne auf Naxos. (© Nederlandse Reisopera)

De seizoensopener na de zomer is op 10 september Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. Het artistieke team, met voor de muziek Antonio Fogliani en als regisseur Laurence Dale, was eerder verantwoordelijk voor Il barbiere di Siviglia en Madama Butterfly.

In de titelrol zingt Soojin Moon. Brenden Gunell is Tenor/Bacchus en Karin Strobos is Der Komponist. In de andere rollen zingen onder anderen Anna Traub, Arman Isleker en Jacques de Faber.

Precies honderd jaar na de wereldpremière gaat deze opera opnieuw op tournee, beginnend in Enschede en met twee avonden (8 en 10 oktober) in Carré in Amsterdam.

Don Giovanni

“Je kunt Don Giovanni niet vaak genoeg opvoeren”, aldus Mansfield in zijn presentatie. “Maar in onze aanpak zit wel een speciaal element: het muzikaal-creatieve team bestaat uit vrouwen. Uit Engeland komt dirigente Julia Jones en de regie wordt gedaan door Joanne Davies, die is opgeleid in New York.”

Campagnebeeld van Don Giovanni. (© Nederlandse Reisopera)
Campagnebeeld van Don Giovanni. (© Nederlandse Reisopera)

In de maanden maart en april 2017 is Don Giovanni, begeleid door het Orkest van het Oosten, te zien in theaters door heel Nederland. De Australische bariton Nicholas Lester zingt de titelrol, George Humphreys is Leporello. In de rij vrouwelijke rollen staan nog wat namen open. De productie reist van 4 maart tot en met 8 april 2017 door Nederland.

Financiële basis

Wegens succes geprolongeerd is de Meezing Messiah in Theater Carré op 10 december 2016. Binnenkort begint daarvoor de kaartverkoop. Op de wat langere termijn staan producties op de rol als Die tote Stadt van Korngold. Jakob-Peters Messer, die eerder Tristan und Isolde voor de Reisopera maakte, regisseert die voorstelling. Verder wordt een Nederlandstalige bewerking van de opera De verkochte bruid van Smetana gemaakt.

De financiële basis onder de plannen van de Nederlandse Reisopera blijft een punt van zorg. Met het werven van sponsors (Reisgenoten) hoopt het operahuis zijn basis te verbreden. De ingrijpende bezuinigingen van enkele jaren geleden werken nog steeds door. “Niemand heeft me nog kunnen uitleggen wat het nut was van die korting van 60 procent en niemand heeft het nog kunnen repareren”, stelde Mansfield. Eén van de nog niet gerealiseerde wensen is het ombouwen van steeds één opera per seizoen tot een kleinere productie voor vlakkevloertheaters.

Om de subsidiegevers en andere stakeholders te informeren over het werk van de Reisopera is een korte promotiefilm gemaakt. Bij de perspresentatie werd die voor het eerst vertoond. Naast beelden van producties is te zien hoe Nicolas Mansfield aan de telefoon uitlegt dat bepaalde zaken niet kunnen, omdat het geld ontbreekt. Aan het eind van het filmpje, gezeten achter een piano, trekt de operadirecteur de conclusie: “Onze passie is gegarandeerd, onze financiering echter niet.”

Zie voor meer informatie over het nieuwe seizoensprogramma de website van de Nederlandse Reisopera.

Vorig artikel

Countertenor Brian Asawa overleden

Volgend artikel

Floris Visser ontvangt award voor Orphée

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

 1. Leen Roetman
  21 april 2016 at 00:30

  Fijn dat de Reisopera met een Don Giovanni komt! Hoef ik volgende maand niet naar DNO Amsterdam te reizen En wat leuk dat Julia Jones uit Engeland die gaat dirigeren. Ik heb haar vandaag nog gegoogled ivm haar benoeming als ‘Generalmusikdirektorin’ van het Sinfonieorchester Wuppertal dat musiceert in de Historische Stadthalle. Deze zaal heeft een fabuleuze akoestiek, net zo goed als die van het Concertgebouw en de Musikverein.
  Natuurlijk ga ik ook naar Ariadne. Goed idee om deze honderd jaar na de premiere op tournee te nemen.
  Ja, en die Tote Stadt, dat wordt even wachten, maar dat vind ik zulke grandioze muziek….
  Die korting van 60% moet worden teruggedraaid!