Home » Achtergrond, Buitenland

Cité de l’Opera: Matthew, Ruth en Bora

24 mei 2016 Geen reacties

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 38.

Musici in de bak
Wie in New York of in een bioscoop ergens op de wereld een voorstelling van de Metropolitan Opera ziet, krijgt weinig te zien van de mensen in de orkestbak. Doorgaans komt alleen de dirigent aan het woord. Maar in deze podcast van de Met Opera Guild maakt u kennis met enkele van de musici in misschien wel het meest flexibele orkest ter wereld.

Opera komt naar je toe deze zomer
Ooit, in een ver verleden, kwam Veronica naar je toe, en was er een Tros Zomertruck. Een paar decennia later heeft de opera de truc met de truck ook ontdekt.

A Rose is a Rose
Zelfs als je geen noot opera hoort en geen hap salmon sandwich proeft, is – zo blijkt op deze foto – Glyndebourne al een bezoek waard. Bariton Matthew Rose is er vanaf 11 augustus aan het werk in A Midsummer Night’s Dream van Britten.

De bios geen reclame voor live opera
De English Touring Opera (ETO) zet vraagtekens bij de suggestie dat operavertoningen in bioscopen meer publiek genereren voor levende opera in het theater. Een harder feit uit onderzoeken is dat meer dan 80 procent van de bioscoopoperabezoekers 60+ is.

Fwicka en Bwünnhilde
Mezzosopraan Elizabeth Bishop zong de afgelopen weken de rol van Fricka in Der Ring des Nibelungen bij de Washington National Opera. Haar eerste kennis over opera deed ze op via de films van Bugs Bunny. Ze nam aan dat de hoofdfiguur in de Ring Bwünnhilde heette, want zo sprak Elmer Fudd, de tegenstander van Bugs Bunny, haar naam uit.

Of de magie nog werkt, en of het filmpje het Wagner-virus overbrengt, kunt u hier zelf testen:


What’s Opera Doc door MistyIsland1

Where are the wild things?
Componist Oliver Knussen ontving afgelopen week tijdens een privévisite bij the Queen haar ‘Medal for Music 2015’. Her Majesty twitterde hoogstpersoonlijk een kiekje van de ontmoeting.

Shakespeare-jaar dendert voort
Rufus Wainwright komt pas begin volgend jaar naar Nederland, maar zijn nieuwe cd met Shakespeare-sonetten gaat de wereld al over. Op zijn cd zingt ook Anna Prohaska, die net weer weg is uit ons land. Prohaska is één van de vele gasten op de cd. Rufus noemt de plaat “a crazy circus of whacky, brilliant beauties”.

Trebs in jeans
Vroeger stonden er eenmaal per maand kunstzinnige foto’s van nieuwe kleren in de Avenue. Tegenwoordig heb je hele legers fashionbloggers die dagelijks over mode schrijven. Doen we niet. We signaleren slechts. Anna in een spijkerjasje.

https://twitter.com/AnnaNetrebko/status/733776477318184962

Hip met app
Holland Festival-directeur Ruth Mackenzie reist het hele jaar de wereld rond om producties te scouten voor het festival. De spanning stijgt; nog even en het HF 2016 start. Een hip festival, want met een eigen app.

Ramp
“YouTube is a resounding disaster”, zegt zangeres/componiste Maria Schneider. Over haar bezwaren schreef ze een open brief aan het digitale filmpjesbedrijf.

Jurken in Londen
Er waren helaas geen tv-camera’s bij het gala van de International Opera Awards, vorig weekend in Londen. Maar dankzij Operafashion weet u nu toch dat Ermonela Jaho, winnares van de publieksprijs, een ontwerp van Sherri Hill droeg. Ann Hallenberg werd gekleed door Mathias Clason.

Omdat we graag aan genderevenwichtige berichtgeving doen, vindt u hieronder een fashionfoto van een man uit de operawereld. Sebastian Schwarz, directeur van Glyndebourne – gekozen tot Festival van het Jaar – werd gekleed door Caran d’Ache.

Farewell Jimmy
Nog een podcast van de Met Opera Guild, helemaal gewijd aan de vertrekkende muzikaal directeur van de Metropolitan Opera, James Levine.

Rolando regisseert
Tenor Rolando Villazón zingt komend seizoen in de grote operahuizen, maar hij regisseert ook. Eind april 2017 staat zijn enscenering van Don Pasquale op de bühne van de Deutsche Oper am Rhein.

Bora als mr. May?
Bariton Bora Balci was lid van het jongtalentenensemble van de Reisopera en zingt dit seizoen geregeld in het Koor van De Nationale Opera. Hij wordt voorgedragen voor de kalender van Barihunks, de site voor operaliefhebbers die met hun ogen luisteren. Vermoedelijk vanwege zijn looks, maar van ons mag Bora op die kalender omdat het een erg sympathieke zanger is.

Wagner anno nu
Als hij nu leefde, zou Wagner niet w88 met twitteren tot het einde van zijn Ring(tone)cyclus.

Repootje
De jonge verslaggeefster had er zin in, dat meldt ze aan het begin van deze reportage over een avond voor jonge Holland Festival-bezoekers. Thema: hoe gedraag je je in de concertzaal? Ze had dan weer geen zin om even een lampje aan te steken voor het gesprek met Merlijn Twaalfhoven. Maar wel chill verder.

Komt dat zien
Bijna net zo jaloersmakend als een goede zangstem is een mooie spreekstem. Acteur Tom Jansen heeft zo’n stem en leent hem aan Dr. Miracle. Binnenkort bij OPERA2DAY.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.