Home » Buitenland

Bariton Dmitri Hvorostovsky overleden

Londen22 november 2017 23 reacties

door

Dmitri Hvorostovsky is op woensdag 22 november in Londen overleden. Dat is via zijn officiële Facebook-pagina bekendgemaakt. De Russische bariton vocht tweeënhalf jaar tegen een hersentumor. Hij werd 55 jaar.

Dmitri Hvorostovsky. (© Pasha Antonov)

Hvorostovsky (1962-2017) gold als één van de beste baritons van onze tijd. De in Siberië opgegroeide zanger maakte na het winnen van de Cardiff Singer of the World Competition in 1989 een glansrijke carrière, waarbij hij met grote regelmaat optrad in huizen als de Wiener Staatsoper, het Royal Opera House en de Metropolitan Opera. Hij was de afgelopen jaren meermaals in Nederlandse bioscopen te zien in Live in HD-produties van de Met.

De afgelopen twee jaar moest Hvorostovsky steeds vaker optredens afzeggen vanwege de medische behandelingen die hij onderging. Op woensdagochtend overleed hij “peacefully” in de buurt van zijn woning in Londen, omringd door familie, zo stelt het bericht op Facebook.

Place de l’Opera besteedt later deze week meer aandacht aan de carrière van Hvorostovsky. Hieronder een herinnering in de vorm van een bekend Russisch lied dat hij zo’n tien jaar geleden tijdens een concerttournee uitvoerde:

Zie ook het YouTube-portret dat Place de l’Opera in 2009 van de bariton maakte.

23 reacties »

 • Rudolph Duppen zei:

  We zullen deze fantastische zanger en acteur enorm missen. De enorme overgave waarmee hij zong zal ik niet gauw vergeten. Gelukkig heeft hij regelmatig in Nederland gezongen en hebben we van zijn prachtige stem en persoonlijkheid kunnen genieten. We zijn daar zeer dankbaar voor.

 • Maarten-Jan Dongelmans zei:

  Wat een verschrikkelijk nieuws. Deze grote artiest en dappere vechter wordt terecht wereldwijd op handen gedragen. Moge hij rusten in vrede en sterkte voor al zijn naasten.

 • Dirk van der Wulp zei:

  Verschrikkelijk nieuws. Dit was een heel grote zanger. Zijn Onegin zal na blijven klinken. RIP.

 • c.horsmeier zei:

  vreselijk slecht nieuws dit.Pracht stem zeker zijn Onegin onvergetelijk.
  nog zo jong.Bedankt voor de mooie stem genoten.
  Hij RUST in VREDE.

 • Willy Hautvast zei:

  Jammer,hij zong niet alleen prachtig,hij was ook een knappe man om te zien!

 • Kersten van den Berg zei:

  Topbariton. Timbre en stemvoering uniek. Prachtige présence ook. R.I.P.

 • Kersten van den Berg zei:

  Je went er nooit aan, die overlijdensberichten van zangers, groot of klein, ook dirigenten, van wie je zo hebt mogen genieten. Je hebt het gevoel bij ze in het krijt te staan. Extra schokkend wanneer ze ons zo jong ontvallen. Mijn eerste ervaring was met die met Fritz Wunderlich, op die septemberdag in 1966.

 • Kersten van den Berg zei:

  (excuus, laatste zin moet zijn: Mijn eerste ervaring was die met…)

 • Rudolph Duppen zei:

  https://www.youtube.com/watch?v=ClnJPuljoNw&feature=youtu.be&t=4s

  Een prachtige herinnering.

 • Lau Kanen zei:

  Een fantastische zanger, maar de NOS vond het niet de moeite waard zijn overlijden in het Journaal van zes uur te melden, wel dat van popzanger David Cassidy.

 • Rudolph Duppen zei:

  @Lau Kanen:Dat viel mij ook op maar het verbaasde me niet.Op BBC 1 werd ook geen woord gerept over zijn overlijden maar die hadden nog het excuus dat het grootste gedeelte van het nieuws werd opgeslokt door de Autumn Budget.

 • Rudolph Duppen zei:

  De BBC besteedt on line wel aandacht aan zijn overlijden. U kunt een boodschap achterlaten in het condoleance register van de Russische Ambassade in Londen.

 • Gatto Alvaro zei:

  R.I.P. to one of the few real big voices – combined with a big personality

 • Ben Siebers zei:

  Hoewel ik wist dat het niet goed met hem ging komt zo’n bericht van zijn overlijden toch onverwacht. Ik vond het een geweldige zanger en zeer sympathiek overkomende man die ik eenmaal live heb mogen meemaken: als Germont in La TRaviata op 21 april 2014 in het Royal Opera House in Londen.
  Na Johan Botha al de tweede topzanger die ons dit jaar op veel te jonge leeftijd ontvalt.

 • Gert-Jan zei:

  Zeer triest! Ik herinner mij nog goed zijn debuut in de grote zaal van het Concertgebouw medio 1990. Het concert werd op de radio uitgezonden. Hij was een sensatie. Wat een stem en wat een looks!

 • Lucia zei:

  R.I.P. Maestro Dmitri.

 • kees de brabander zei:

  wat een uniek talent, iemand van uitzonderlijke klassen is van ons heengegaan, ik gebruikte zijn beelden en geluid tijdens tijdens mijn zangstudie, rust in vrede.

 • Herman Molendijk zei:

  Inderdaad Ben Siebers … eerder dit jaar Johan Botha, 51 jaar en nu Dimitri 55 jaar. Twee geweldenaren op het hoogtepunt van hun artistieke loopbaan. Beiden kwamen regelmatig voorbij op het witte doek vanuit de Met. En verdomme … wat heb ik toch enorm genoten van die mannen! Nog steeds moeilijk te bevatten dat ze er niet meer zijn. RIP

 • Maarten-Jan Dongelmans zei:

  Prachtige Tribute to ‘Dima’ Hvorostovsky door Presto Classical News online. Die site haalt ook herinneringen op aan 1989 toen Bryn Terfel en Dmitri Hvorostovsky in Cardiff in competitie met elkaar waren. Enkele jaren later stonden ze samen op het podium in Mozarts Le nozze di Figaro.

 • Rudolph Duppen zei:

  Ik kreeg vandaag deze mail van de redactie van NRC Handelsblad: Morgen staat er een necrologie op “De Laatste bladzijde” (pagina O&D 12) de achterpagina van Opinie en Debat.

 • XAVIERA HOLLANDER zei:

  ik ken deze prachtige man pas sinds kort. en ben toen al echt van al zijn werk dat ik kon vinden gaan houden totdat ik opeens hoorde dat hij tamelijk plotseling was overleden\

  wat een mooi en edel mens moet hij geweest zijn . niet allen knap va uiterlijk maar ook zo getalenteerd als zanger

  jammer voor dit verlies xaviera hollander

 • Erica Goudsmit zei:

  Wat een verlies, hij blijft met zijn opnames zowel op CD, DVD als op youtube onder ons voortleven. Wat geniet ik nog steeds van zijn stem, zijn looks, zijn enorme prestaties! Zo intens! Hij is onvergetelijk!!!

 • Theo Hofmans zei:

  Wat een zanger was hij!!! Fenomenaal. Hij was een engel van boven die de mensheid gedurende zijn carrière
  leerde wat liefde, nederigheid, deemoed en geluk kan zijn en ons een glimp van de glans van Gods grootsheid heeft laten zien.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.