Binnenkort

Opera in de media: week 30 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 30 van 2021 (24 – 30 juli) is de opera Siegfried uit de Ring des Nibelungen van Wagner onder leiding van Edo de Waart in het Zomeravondconcert.

Metropolitan Opera: streams

Dmitri Hvorostovsky en Marcelo Álvarez in Un Ballo in Maschera. (©Ken Howard / Metropolitan Opera)

In de serie Live in HD-online wordt iedere dag door de Metropolitan Opera in New York een productie uit het verleden gestreamd. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) vindt u op de website van de Met.

Toen Met-directeur Peter Gelb al vroeg in de pandemie aankondigde dat hij het operahuis tot september 2021 zou sluiten, leek dat een bizarre beslissing. Maar in retrospect was het niet zo gek, september komt eraan en het New Yorkse huis moet zelfs nu nog aanpassingen doen aan het programma na de heropening.

Na meer dan 70 x 7 producties van de Met als online stream komt er een einde aan de serie. Wie opera van de Met wil zien zal weer naar het theater moeten, de bioscoop of een betaald abonnement moeten nemen op het audio- en videomateriaal. Nog gratis en wereldwijd toegankelijk zijn deze week de producties die door het publiek tot de hoogtepunten van het aanbod zijn verkozen. Op zaterdag ziet u Donizetti’s La Fille du Régiment, een opname uit 2008. Vocale solisten waren toen Natalie Dessay, Felicity Palmer en Juan Diego Flórez. In de Laurent Pelly-productie had Marco Armiliato de muzikale leiding.

De serie streams eindigt met tweemaal Verdi en tweemaal Dmitri Hvorostovsky. Op zondag zingt Anna Netrebko de hoofdrol, naast onder anderen Dolora Zajick en Dmitri Hvorostovsky in Il Trovatore. Ok bij deze opname was Marco Armiliato de dirigent. David McVicar regisseerde de opera in 2015. Un Ballo in Maschera vormt de finale van de serie streams. Negen jaar geleden leidde Fabio Luisi het orkest van de Met en maakte David Alden de enscenering. In de hoofdrollen zongen Sondra Radvanovsky, Marcelo Álvarez en Dmitri Hvorostovsky.

Radio 4

De serie Ring-opnamen verhuist deze week van de ZaterdagMatinee naar het Zomeravondconcert. Er wordt in de matinee 
om 14.00 u. wel gezongen, maar alleen door mezzosopraan Magdalena Kožená. Ze zong in maart van dit jaar bij het Radio Filharmonisch Orkest onder Markus Stenz. Op haar programma stond de cyclus Kindertotenlieder van Mahler.

Het Zomeravondconcert neemt de Ring-cyclus deze week over. Op zaterdagavond hoort u vanaf 18.30 u. Siegfried, het derde deel uit de Ring des Nibelungen. De titelrol werd gezongen door Reiner Goldberg, Graham Clark zong Mime. Verder hoort u onder anderen Henk Smit als Alberich en Jard van Nes als Erda. Het Radio Filharmonisch Orkest werd indertijd geleid door Edo de Waart.

Iris van Wijnen is te horen in het Zondagochtendconcert. (©Maurice Lammerts van Bueren)

Bij de opnamen uit het archief van Het Zondagochtend Concert die zondag aan bod komen is onder meer een suite die Leos Janacek maakte van zijn opera Het sluwe vosje door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Antony Hermus. Omdat het over vijf maanden precies kerst is, staat van Camille Saint-Saëns zijn Oratorio de Noël, op.12 op het programma. U hoort als vocale solisten onder anderen Iris van Wijnen, Claudia Huckle en Andreas Wolf bij het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Vasily Petrenko.

Nieuw op YouTube

In 2018 werd Slide Action opgericht. Een kwartet met vier trombones is een niet vaak geziene bezetting. De musici speelden een medley van operamelodieën in het decor van het Grange Festival in Hampshire. Ze schuiven schijnbaar moeiteloos van Wagner naar Verdi en Bizet onder de titel ‘A night at the Slide Opera’.

BBC opera

De zaterdagavondprogrammering van BBC Radio 3  doet het zonder opera, maar op donderdag 29 juli is er om 15.00 u. wel opera op de zender. De nieuwe productie die Lotte de Beer regisseerde voor het festival in Aix-en-Provence van Le nozze di Figaro is vanaf 15.00 u. te horen. Onder dirigent Thomas Hengelbrock speelde het Balthasar Neumann Ensemble. In de hoofdrollen zongen Andrè Schuen als Figaro en Julie Fuchs als Susanna. Het grafelijk echtpaar werd gezongen door Gyula Orendt en Jacquelyn Wagner.

Don Giovanni in Covent Garden

Nog tot en met 15 augustus kunt u tickets bestellen voor de stream van de opera Don Giovanni in de regie van Kasper Holten voor het Royal Opera House. Onder dirigent Constantin Trinks zongen onder anderen Erwin Schrott en Gerald Finley.

Upload online

Sinds kort kunt u de operafilm Upload van Michel van der Aa bekijken bij De Nationale Opera. Tot eind augustus staat de film online. In oktober volgt dan de live versie van het stuk in Nationale Opera & Ballet. Michel van de Aa was verantwoordelijk voor compositie, regie en libretto, Otto Tausk had de muzikale leiding. De hoofdrollen worden gezongen door Roderick Williams en Julia Bullock. In een interview met Place de l’Opera vertelde Roderick Williams over zijn jarenlange samenwerking met Michel van der Aa.

Trovatore in Rome

Dirigent Daniele Gatti en regisseur Lorenzo Mariani hadden de artistieke leiding over de productie van Il trovatore van Verdi die recent in Rome werd opgevoerd. Christopher Maltman, Roberta Mantegna en Clémentine Margaine stonden op het podium van het Teatro dell’opera di Roma. De opname is vanaf woensdag om 19.00 u. te zien op OperaVision.

Royale barok in Versailles

De tijd van de Franse koningen herleeft in het kasteel van Versailles als de camera’s van Arte een rondgang maken door het gebouw en daarbij de muziek klinkt van bekende barokmusici uit Frankrijk. Vocale solist is sopraan Patricia Petibon, klavierspeler is Alexandre Tharaud en verder hoort u werk van onder Charpentier, de Lalande en Rameau door het Ensemble Amarillis. De uitzending is op zondag 25 juli om 17.20 u. op Arte TV.

Vorig artikel

BarokOpera Amsterdam in West-Frankrijk

Volgend artikel

Zomerserie in de Zaanse MuziekHaven

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.