FeaturedNieuws

Operakalender 2011/2012 staat online

De volledige operakalender van seizoen 2011/2012 staat per vandaag online op Place de l’Opera. Het seizoen omvat een schat aan operaproducties, vocale concerten en liedrecitals.

Voordat de operagezelschappen in september weer van zich laten horen, vindt van 12 tot en met 21 augustus het Grachtenfestival plaats in Amsterdam. Daar is dit jaar onder meer de opera Skupoiy, de Vrek van Vasily Pashkevich te bewonderen.

De Nederlandse Opera (DNO) is vervolgens het eerste gezelschap dat haar deuren weer openzet. Dat gebeurt met de Gluck-dubbel Iphigénie en Aulide en Iphigénie en Tauride. In totaal zijn er dit seizoen dertien producties bij DNO te zien, de jubileumviering van Het Muziektheater eind september meegerekend.

Zo’n twee weken na de opening bij DNO volgt de Nationale Reisopera. Het gezelschap uit Enschede presenteert dan Siegfried, deel drie van de indrukwekkende Wagner-cyclus waar de Reisopera momenteel aan werkt. De Reisopera presenteert verder nog vier producties dit seizoen, waaronder klassiekers als Le nozze di Figaro, La traviata en Lucia di Lammermoor.

Opera Zuid opent gewoontegetrouw als laatste zijn seizoen. Dat gebeurt op 18 november met Katja Kabanova van Janacek. Het gezelschap voert verder de operahits Die Zauberflöte en Madama Butterfly op en produceert in samenwerking met Barokopera Amsterdam L’ivrogne Corrigé van Gluck.

De Gluck-opera is lang niet de enige opera-rariteit die dit seizoen mee te maken is. DNO brengt bijvoorbeeld onbekend/nieuw werk van componisten als Trojahn, Stravinsky, Rimski-Korsakov en De Raaff en in de eerste helft van het seizoen staan er maar liefst twee onbekende Rossini’s op het programma: Il Signor Bruschino (Dutch National Opera Academy) en La pietra del paragone (Opera Trionfo).

In het Concertgebouw zijn dit seizoen acht operaproducties van de ZaterdagMatinee te zien, waaronder La Gioconda met Eva-Maria Westbroek en Puccini’s beroemde Tosca. Daarnaast heeft het concerthuis zelf twee opera’s geprogrammeerd (Die Entführung aus dem Serail en Ariodante) en zijn er zoals gewoonlijk vele liedrecitals te horen in de Kleine Zaal.

Liedrecitals staan ook op het programma van de Doelen in Rotterdam en het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, waar voor het tweede seizoen de Serie Grote Zangers gehuisvest wordt.

Vermeldenswaardig zijn ook de twee opera’s die het Gergiev Festival dit jaar op heeft genomen op zijn programma: Les Troyens van Berlioz en Sadko van Rimski-Korsakov.

De bioscoopproducties van de Metropolitan Opera uit New York zijn inmiddels ingeburgerd in de Nederlandse operakalender. Het Met-seizoen op het witte doek gaat van start op zaterdag 15 oktober met Anna Bolena van Donizetti. Daarna volgen tot april 2012 nog tien producties.

Pluis het volledige operaprogramma uit in de Place de l’Opera Kalender. Aanvullingen zijn altijd welkom. Mail daarvoor naar redactie@operamagazine.nl.

Vorig artikel

Yende en Barbera winnen Operalia 2011

Volgend artikel

Bayreuth meebeleven via internet

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.