Home » CD-recensies, Featured

Liedrepertoire Honegger in ere hersteld

6 april 2012 Geen reacties

De geschiedenis lijkt soms pijnlijk willekeurig over het lot van oeuvres te beschikken. Gelukkig zijn er altijd artiesten die naast het standaardrepertoire graven. Claudia Patacca, Sinan Vural en Nicholas Ross bijvoorbeeld. Zij hebben het gehele liedrepertoire van Arthur Honegger op cd gezet. Binnenkort volgen twee concerten.

Arthus Honegger (1892-1955) was een Zwitserse componist, al leefde hij een groot deel van zijn leven in Parijs. Hij werd bekend als lid van de ‘Groupe des Six’. Zijn oeuvre wist echter geen prominente plaats in het concertrepertoire te veroveren. Laat staan in het liedrepertoire. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het werk van zijn collega Francis Poulenc worden de liederen van Honegger zelden op recitalprogramma’s gezet.

Toch schreef de componist een oeuvre van 62 liederen, inclusief liederen voor films. Liederen die alleszins het beluisteren waard zijn. Ze zijn kort (het hele repertoire beslaat één uur en veertig minuten) en erg divers. Meditatieve strofes, psalmen, lyrische mijmeringen, makkelijke ‘songs’ uit films en balletten en grappende ‘liedjes’ van nog geen minuut.

Sopraan Claudia Patacca, bariton Sinan Vural en pianist Nicholas Ross namen het gehele repertoire in 2010 op in een kapel in Virginia. De drie artiesten kennen elkaar van het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Hun samenwerking heeft een mooie dubbel-cd opgeleverd, onlangs bij Centaur Records uitgebracht (CRC 3151/3152).

Het frisse, heldere geluid van Patacca en de kalme, egale bariton van Vural geven de liederen fraai klank. Patacca legt bijvoorbeeld knap drama in liederen als ‘Psaume CXL’ en ‘Panis angelicus’ en Vural trekt in diverse liederen meeslepende, mediterende lijnen. Hun zang wordt daarbij versterkt door de treffende sferen die Ross met zijn pianobegeleiding creëert.

De twee cd’s bevatten de nodige interessante cycli. Vermakelijk is bijvoorbeeld Petit cours de morale op teksten van Giraudoux (vijf liederen met de titels Jean, Adele, Cécile, Irène en Rosemonde…) en intrigerend is Les Pâques à New York, drie liederen met strijkkwartet, uitgevoerd met het James String Quartet.

Het prijzenswaardige project van de drie artiesten wordt met twee concerten in Nederland gepresenteerd. Op 10 april in de Arke Zaal van het Muziekcentrum Enschede en op 13 april in de Engelse Kerk in Amsterdam.

Hieronder een korte promo van het album:

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.