BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 15

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 15 (7 – 13 april) onder meer aandacht voor Pasen en voor opera’s van Lully en Purcell.

Pasen in Cambridge
Het koor van King’s College in Cambridge verleent vocale medewerking aan een paasdienst die vanuit de kapel in de Engelse universiteitsstad wordt uitgezonden. Onder de titel Easter from King’s is er een dienst met muziek van onder andere Händel, Tsjaikovski, Fauré, Franck, Mendelssohn en Vaughan Williams. Dirigent is Stephen Cleobury.
BBC tv 2: zaterdag 7 april om 18.05 u.

Anna Netrebko (foto: Esther Haase / DG).

Manon met Netrebko
U kon op Place de l’Opera al lezen hoe de productie van Manon door regisseur Laurent Pelly in Londen werd beoordeeld: ‘een topcast die topprestaties levert’. De kenners kijken uit naar de vervanging van Vittorio Grigolo door Piotr Beczala, naast Anna Netrebko, die ook in New York op het podium staat. De Met-matinee wordt niet alleen in een aantal bioscopen vertoond, hij wordt ook door BBC Radio 3 uitgezonden. Fabio Luisi vervult de rol die Pappano in Londen had, die van muzikaal leider van het Met-koor en –orkest. Naast Netrebko en Beczala zijn onder andere David Pittsinger, Christoph Mortagne en Anne-Carolyn Bird te horen.
BBC Radio 3: zaterdag 7 april om 18.00 u.

Tannhäuser in Baden-Baden
De Nederlandse Opera en het Festspielhaus Baden-Baden werkten samen voor deze productie van de Wagner-opera Tannhäuser. Het gaat om de Parijse versie, met onder andere een ballet door choreograaf Amir Hosseinpour. De regie in Baden-Baden werd gedaan door Nikolaus Lehnhoff, dirigent was Philippe Jordan voor het Symphonie-Orchester Berlin. In de belangrijkste rollen hoort u Camilla Nylund (Elisabeth), Waltraud Meier (Venus), Robert Gambill (Tannhäuser), Stephen Milling (Landgraf) en Roman Trekel (Wolfram von Eschenbach).
Mezzo: zaterdag 7 april om 20.30 u.

Il Turco en Diepenbrock
Op 6 april ging de opera Il turco in Italia van Gioacchino Rossini in première bij De Nederlandse Opera. Regisseur Roeland Hazendonk dook voor NTR Podium in de onbekende, maar geestige opera. Daarna presenteert Christiaan Kuyvenhoven in het Concertgebouw in Amsterdam een programma over de Missa in die Festo, een sleutelwerk in het oeuvre van Alphons Diepenbrock. Aan het woord komen onder andere romanschrijver Erik Menkveld en biograaf Leo Samama.
NTR Podium: zondag 8 april om 13.00 u.

William Christie (foto: Michel Szabo).

Atys van Jean-Baptiste Lully
Met de opname op cd van Atys van Jean-Baptiste Lully kwam de bekendheid van het werk van William Christie en zijn ensemble Les Arts Florissants eind jaren ’80 echt van de grond. Op Mezzo is de enscenering door Jean-Marie Villégier te zien uit 1987, in een hernieuwde productie. De decors en kostuums van de 1987-versie waren verloren gegaan en zijn met hulp uit de VS opnieuw gemaakt. In deze recente opvoering zijn de solisten onder andere Bernard Richter, Stéphanie d’Oustrac en Sophie Daneman. De Engelse krant The Guardian noemde deze opname een ‘triumph of postmodern authenticity’.
Mezzo: donderdag 12 april om 13.30 u.

Streaming Thanks to my eyes
De Brusselse Opera de Munt heeft de gewoonte om voorstellingen nadat ze uitgespeeld zijn via internet beschikbaar te stellen. Dat zal ook weer gebeuren met Thanks to my eyes, dat op 11 april zijn laatste uitvoering beleeft. De Munt belooft een kijkje in het ‘fascinerende poëtische universum’ van regisseur Joël Pommerat.

De opera, die afgelopen zomer in wereldpremière ging op het festival van Aix-en-Provence, is gecomponeerd door Oscar Bianchi. Hoofdrollen worden gezongen door Hagen Matzeit, Brian Bannatyne-Scott en Anne Rotger. Het Kamerorkest van de Munt staat onder leiding van Franck Ollu.
Website De Munt: vanaf donderdag 12 april om 20.00 u. een maand lang te zien.

Scène uit King Arthur (foto: Ben van Duin).

King Arthur van Holland Opera
Romantische scènes worden afgewisseld met vurige gevechten en er is een belangrijke rol weggelegd voor dans, zo belooft BravaNL op zijn programmasite bij de opera King Arthur, op muziek van Henry Purcell. De rollen worden gezongen door Mark Omvlee (Arthur), Wiebe Pier Cnossen (Oswald), Eloise Routledge (Emmelijn), Iris de Koomen (Cupid), Sinan Vural (Grimbald), Griet de Geyter (Philidel), Annette Stallinga (Guilamar), Daan Verlaan (Lamar).
BravaNL: vrijdag 13 april om 20.30 u.

Weektip

Op de website van de Bayerische Staatsoper staan niet alleen videofilmpjes over producties van de opera in München, maar ook podcasts (audio-producties) die informatie en achtergrond geven bij onder meer de Wagner-opera’s die de komende tijd in München worden opgevoerd. U vindt podcasts over Das Rheingold en Die Walküre, maar ook over Turandot en Les contes d’Hoffmann. Podcasts zijn op de pc te beluisteren of op een smartphone of een Ipad. Zie de website van de Bayerische Staatsoper.

Vorig artikel

RAP speelt Figaro in four quartets

Volgend artikel

Liedrepertoire Honegger in ere hersteld

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.