Home » Featured, Nieuws

Nu online: De opera-agenda 2012/2013

24 augustus 2012 5 reacties

door

De complete opera-agenda voor seizoen 2012/2013 staat online op operamagazine.nl. In kwantitatieve begrippen is het seizoen wat magerder dan voorgaande jaren. Niettemin zijn de maanden nog altijd flink gevuld.

Het Concertgebouw biedt dit seizoen veel grote operasterren, waaronder Anna Netrebko, Joseph Calleja, Cecilia Bartoli en Rolando Villazón.

Met name de forse bezuiniging waar de Nationale Reisopera vanaf 2013 mee te maken krijgt, heeft de kalenderpagina’s dit seizoen doen slinken. De Reisopera heeft enkel Götterdämmerung geprogrammeerd in september. De productie voor eind dit jaar is geannuleerd en wat in 2013 zal gebeuren, is nog allemaal niet duidelijk.

Internationale Opera Producties lijkt het hoofd helemaal niet meer boven water te houden. De producent heeft geen enkele operatitel meer geprogrammeerd het komende seizoen. Dat terwijl het gezelschap in voorgaande seizoenen steevast voor vier of vijf bekende opera’s zorgde, waarmee lange tournees door Nederland gemaakt werden.

Ondanks dat de Staatsopera van Tatarstan onverminderd actief blijft in het land – met klassieke producties die rijen schouwburgen aandoen – is het onvermijdelijk dat de seizoensmaanden in 2013 er kaler uitzien dan voorheen. Zeker april oogt erg naakt.

Hoewel de gaten in de agenda erg spijtig zijn voor de gezelschappen zelf en voor de liefhebber, blijft er gelukkig nog een boel over om te bewonderen. Nadat de zomerfestivals ten einde zijn gekomen, trapt De Nederlandse Opera (DNO) op 1 september het seizoen af met Der Schatzgräber van Schreker.

De ZaterdagMatinee volgt een week later met zijn eerste opera, Les pêcheurs de perles, en de Nationale Reisopera presenteert aan het einde van de maand zijn opening (en dus afsluiting) met Götterdämmerung, het laatste deel van de succesvolle Ring-cyclus die de afgelopen seizoenen in Enschede tot stand kwam.

Opera Zuid is laat met zijn opener: pas op 16 november gaat Manon in première. Tegen die tijd is er al een nieuwe winnaar van het Internationaal Vocalisten Concours, heeft DNO Written on Skin zijn Nederlandse première gegeven en een reprise van Pierre Audi’s Ring afgetrapt en is de Staatsopera van Tatarstan in iets meer dan een maand tijd alle hoeken van het land Turandot en La Traviata laten zien.

Tussen alle operapremières door staan vele liedrecitals gepland, evenals concerten van grote sterren in het Concertgebouw en twaalf bioscoopuitzendingen van opera’s uit New York.

DNO sluit op 7 juli met Death in Venice de deuren van het reguliere seizoen, waarna de zomerfestivals hun vlaggen weer uit kunnen pakken.

Om het glas halfvol te zien: ondanks het jammerlijke ontbreken van diverse gezelschappen biedt seizoen 2012/2013 een uitgebreid en divers programma aan.

Bekijk de Place de l’Opera Kalender hier.

5 reacties »

 • Waldvögel zei:

  G E W E L D I G!!!

  fantastische service!!

 • Maria zei:

  Volgens mij klopt er iets niet. Internationale Opera Producties heeft wel voorstellingen. Op de site van ‘ons’ theater in Haarlem staan geagendeerd: Il Trovatore, Cosi fan Tutte en Falstaff. De eerste 2 worden overigens uitgevoerd in het zustertheater in Velsen en zijn uitverkocht, de laatste (april 2013) in de schouwburg in Haarlem. Daar zijn nog kaarten voor. Zie: http://www.theater-haarlem.nl/programma/?genre=10&maand=all. Wellicht heeft IOP de website nog niet bijgewerkt?

 • Jordi Kooiman (redacteur) zei:

  RECTIFICATIE

  Stichting Internationale Opera Producties produceert inderdaad opera’s in seizoen 2012/2013. De voorstellingen worden zo snel mogelijk in de opera-agenda van Place de l’Opera opgenomen.

 • Menno zei:

  Stichting Internationale Opera Producties is 3 maanden geleden reeds failliet verklaard.
  Dat er nog een seizoen met voorstellingen volgt is dus hoogst onwaarschijnlijk. Ook de website van het bedrijf is uit de lucht.

 • Andries F. Bongers zei:

  Vorig jaar geheel uitverkocht en een enthousiast publiek, lijkt de Wiericker Opera (www.wierickeropera.nl) met twee voorstelingen op 25 en 26 mei 2013, het begin van een traditie te worden.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.