AchtergrondFeaturedOperacast

Podcast: Jesús Iglesias Noriega (DNO)

De komende weken maakt Place de l’Opera een tournee langs de grote operahuizen die Nederland rijk is: De Nederlandse Opera, de Nationale Reisopera en Opera Zuid. In deel 1 spreken we Jesús Iglesias Noriega, het nieuwe hoofd artistieke zaken bij De Nederlandse Opera.

Jésus Iglesias Noriega (foto: Olivia Kadarman).

Jesús Iglesias Noriega is de opvolger van Hein Mulders, die sinds kort intendant in Essen is. Hij werd geboren in Gijón, in Noord-Spanje. In het nabijgelegen Oviedo maakte hij in het theater kennis met klassieke muziek en opera. Zo hoorde hij sterren als Montserrat Caballé en José Carreras.

Noriega studeerde piano aan het conservatorium en werd daarnaast Master in Business Administration. Na een stage in Buenos Aires kwam hij vast in dienst van het Teatro Colón in die stad. In 1997 keerde hij terug naar eigen land, om eerst als assistent en later zelf als Artistic Administrator aan de slag te gan bij het Teatro Real in Madrid.

In mei stelde De Nederlandse Opera Noriega aan als hoofd artistieke zaken. Deze zomer begon hij zijn werk in Amsterdam. We bespreken met hem het programma van het komende seizoen (dat al voor zijn aantreden werd samengesteld). Hij geeft advies voor iemand die nog nooit in een operatheater was en voor een bezoeker die alles al gezien denkt te hebben.

Zijn voorganger Hein Mulders engageerde geregeld nieuwe Nederlandse zangers voor kleinere rollen. De vraag is of Noriega die lijn zal voortzetten. En hoe zorgt hij dat hij in contact blijft met het publiek en met de meningen die daar leven? Beluister het hieronder.

Vorig artikel

Trailers: Nieuwe operatitels Arthaus Musik

Volgend artikel

I due Foscari opent seizoen in LA met succes

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.