CD-recensiesFeatured

Volop genieten van Don Giovanni

Wilt u volop genieten van Mozarts meesterwerk Don Giovanni? Koop dan de recent op dvd uitgebrachte productie van het Royal Opera House. Met een cast van louter sterren worden de acht karakters uit de opera ijzersterk neergezet en klinkt er non-stop fantastische muziek.

Simon Keenlyside als Don Giovanni (foto: Opus Arte).
Simon Keenlyside als Don Giovanni (foto: Opus Arte).

Het Royal Opera House uit Londen spaarde eind 2008 werkelijk kosten noch moeite om het neusje van de zalm bij elkaar te krijgen voor een productie van Don Giovanni. Regisseur: Francesca Zambello. Dirigent: Charles Mackerras. Solisten: Simon Keenlyside, Kyle Ketelsen, Eric Halfvarson, Marina Poplavskaya, Joyce DiDonato, Ramón Vargas, Miah Persson en Robert Gleadow. Daar valt je petje van af…

Maar de casting director in Londen verdient niet de hoogste lof omdat hij zoveel sterren wist te strikken. Nee, hij verdient alle eer omdat hij deze sterren koos. Ieder past bij het karakter dat hij of zij speelt. De acht rollen zijn daardoor bezet alsof het stuk voor stuk titelrollen zijn.

Keenlyside vertolkt uitstekend de ‘tweeledige’ Don Giovanni. Enerzijds de bruut – goed te horen in zijn ietwat ruige stem – en anderzijds de verleider – prachtig verklankt in zijn zachte hoge noten. Daarbij krijgt hij door de maniertjes die Zambello hem heeft meegegeven een gewetenloos karakter: hij heeft geen hart, enkel dierlijke lust. En toch is hij aantrekkelijk.

Zijn knecht Leporello is de werkelijk briljante Kyle Ketelsen. Hij is enorm grappig, is in plaats van karikaturaal juist karaktervol (met zijn eigen worstelingen), geeft ieder woord de juiste lading mee in zijn zang en doet dat met volle, klinkende stem. Beter dan Keenlyside kan hij ook de rappe passages aan.

Vocaal één van de allersterksten is Joyce DiDonato als Donna Elvira. Haar techniek is zo zuiver, haar stem zo goed. Bovendien speelt ze haar verbitterdheid en haar ongeremde liefde voor Don Giovanni geloofwaardig tegen elkaar uit.

Ramón Vargas (Don Ottavio) en Marina Poplavskaya (Donna Anna) zijn een mooi duo. Poplavskaya is precies dat ziekige, ongelukkige type dat ze moet zijn en zorgt voor enkele minuten zeer innemende muziek.

Vargas staat tegenover haar als de kalme, zelfverzekerde goedzak. Alles wat hij zingt, is van die zekerheid doortrokken. Tot aan zijn knappe, duivels lastige Il mio tesoro toe (wat een adem heeft die vent…).

Miah Persson (Zerlina) en Robert Gleadow (Masetto) zijn eveneens zo’n goed passend duo. Gleadow is in alles de jaloerse echtgenoot en beschikt over een fraaie bas. Zerlina heeft meer diepte dan enkel een flirterige plattelandsdoos – ze laat zien dat ze haar eigen gevoelswereld heeft. Ook in haar stem.

De Commendatore (Eric Halfvarson) tot slot is degene die de finale van een bloedstollende beklemming voorziet. Zijn stem is groots en machtig. Machtig genoeg om als enige Don Giovanni aan te kunnen en hem ten onder te doen laten gaan.

Die finale is prachtige vormgegeven door Zambello, met veel vuur en spanningsopbouw. Haar regie is verder goed ogend (vooral vanwege de kostuums) en – terecht – erg gericht op de relaties tussen de personages. Je zou het karakterregie kunnen noemen.

In het begin is het toneelbeeld wel een beetje saai, omdat er geen onderscheid in de verschillende locaties wordt gemaakt. Maar op de dvd van Opus Arte is dat niet zo erg, aangezien die vol met close-ups zit. Erg interessant trouwens, om deze topartiesten van zo dichtbij te kunnen bewonderen. Wel vallen daardoor andere handelingen op het toneel buiten het zicht.

Wat een beetje jammer is, is het einde van de opera. Eigenlijk zou die na de ondergang van Don Giovanni moeten stoppen, maar het gaat nog verder met de vaak weggelaten slotscène waarin de overgebleven solisten de moraal van het verhaal zingen. Het maffe einde dat Zambello er na die scène nog aan breidt (schrik niet) is helemaal ontnuchterend.

Daartegenover staat dat de kwaliteit muzikaal niet daalt. Het huisorkest van het Royal Opera House is onder leiding van Mackerras de hele opera door van uitstekend niveau. Het speelt zeer levendig en uitbundig, met zoete tussenpozen.

Dus, wilt u een Don Giovanni zien zonder vocale onvolkomendheden, maar mét fantastische aria’s en ensemblestukken, met een indringende regie en met fantastisch acteerwerk – kortom: een Don Giovanni om volop van te genieten – koop dan deze dvd.

Vorig artikel

'Na mijn eerste Brünnhilde moest ik huilen'

Volgend artikel

DiDonato zong Rosina op gebroken been

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 4 augustus 2009 at 15:05

    […] Wat Mozart betreft blonk DiDonato in 2008 uit in een productie van Don Giovanni van het Royal Opera House, waarin ze debuteerde als Donna Elvira. (Onlangs verscheen deze productie op dvd in Nederland – klik hier voor de Place de l’Opera-recensie). […]