CD-recensiesFeatured

Stil naar de zee luisteren met Henk Neven

Met zijn eerste liederen-cd, Auf einer Burg, sleepte Henk Neven een nominatie voor een Gramophone Award in de wacht. Zijn onlangs uitgebrachte tweede album, The Sea, zal het naar mijn verwachting niet slechter doen. Het is een intiem, gevoelig recital. Beeldschoon in z’n rust en eenvoud.

Op een dag maakte Henk Neven een wandeling in de Calanques, aan de Middellandse Zeekust bij Marseille. Het wandelpad slingerde tussen grote rotspartijen door naar beneden, tot hij plotseling oog in oog stond met de uitgestrekte azuurblauwe zee. ,,Er stroomde een golf van inspiratie bij me binnen en ik dacht: hier moet ik een programma over maken”, schrijft Neven in het voorwoord bij The Sea.

The Sea is de cd die uit die Zuid-Franse inspiratie geboren werd. Onlangs bracht Onyx het uit. Het album bevat een verzameling liederen van Claude Debussy, Gabriel Fauré en Franz Schubert rond het thema ‘de zee’. Daaronder Trois mélodies de Verlaine (Debussy) en L’Horizon chimérique (Fauré).

Wie even van zijn drukke dagelijkse pad wil stappen en de rotspartijen om hem heen wil vergeten, raad ik zeker aan met Henk Neven mee te kijken en te luisteren naar die uitgestrekte zee. Want Neven voert je geheel mee en brengt je met zijn kalme, intieme bariton volledig tot rust. Om het met een couplet uit ‘En sourdine’ van Fauré te zeggen: knijp je ogen half dicht, sla je armen om je heen en uit je tot rust gewiegde hart zal al het willen wijken.

Neven besteedt in zijn programma met name aandacht aan de verstilde, kabbelende kant van de zee. Een goede keuze, vind ik, want zijn softe, delicate stemgeluid is minder goed in staat de ruwe golven te vertolken. In ‘Der Schiffer’ van Schubert bijvoorbeeld mist hij naar mijn idee hardheid en scherpte.

Maar in de eenvoudige, kalme melodieën van de drie componisten is Neven dus helemaal in zijn element. Zijn onberispelijke dictie, intieme zangtrant en zuivere, pure klanken brengen peilloos veel diepte in de liederen aan en sussen je hart tot volstrekte stilte.

‘Beau soir’ van Debussy is zo’n kunststukje waarin Neven verbluffende schoonheid laat horen. Hetzelfde gaat op voor het ontroerende ‘Les berceaux’ (over zeemannen die in de haven afscheid nemen van hun vrouwen) en misschien nog wel het meeste voor ‘Meeresstille’ van Schubert. Zelden heb ik het zo fraai stil horen worden in muziek. De twee mooiste minuten van de cd.

Henk Neven heeft één van de schoonste baritongeluiden die Nederland de afgelopen tijd heeft ‘voortgebracht’. Koop dat album, u zult er geen spijt van krijgen.

Vorig artikel

Cura regisseert en zingt double bill in Luik

Volgend artikel

Cultura24 warmt op voor operamaand

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

5Reacties

 1. Johanna
  14 november 2012 at 13:48

  Volgens mij is deze CD samen met een pianist gemaakt!
  Waarom worden pianisten toch zo vaak vergeten ?

 2. diny tecker
  15 november 2012 at 12:32

  Het is niet een kwestie van vergeten, maar meer een kwestie van niet weten dat het liedrepertoire uitsluitend en alleen tot klinken kan worden gebracht door twee kunstenaars en wel een zanger(es) EN een pianist(e). Beiden zijn daarom van evenveel belang.

 3. Pieter K. de Haan
  15 november 2012 at 16:46

  Waarom vult Jordi Kooiman zijn recensie niet aan? Dat is toch geen schande?

 4. Alto Proibita
  6 maart 2013 at 14:15

  De bariton Henk Neven was me voor alsnog niet zo heel bekend.
  Maar per toeval viel mijn oog op deze cd eind van vorig jaar.
  Luisterend in de zaak, overviel me een herkenning van een andere befaamde Nederlandse bariton, Bernard Kruysen.
  (Aan wie we ook dit reportoire zeker kunnen, en hebben toevertrouwd.)
  Dan is daar nu, Henk Neven.
  Prachtig en warm matriaal, herkenbaar, nobel.
  Zeer mooi in alle lagen van zijn stem, met veel gevoel voor de Franse tekst.
  (Met alle respect, zijn Franse vertolkingen raken me nog méér dan de Duitse.)
  Ieder liefd krijgt in de 3 tot 5 minuten een eigen betekenis en boodschap.
  Dat is wat we van een liederen vertolker verwachten.
  Enkele hoogtepunten hoor ik voor mij terug in Les berceaux, en En sourdine.
  Alsof je erbij bent, het verdriet van de vrouwen aan de kade…die in stille hoop weten dat de boot waarin hun geliefde te water gaan.
  De wieg is van de dood.
  Omdat ze niet terug zullen komen.
  Het liefdes lied En Sourdine.
  Een intiem moment tussen 2 mensen waarvan je deelgenoot van mag zijn.
  Weer lukt het Henk Neven DAT te laten horen.
  Ik ben zeer ontroerd van deze Nederlandse zanger.
  Vraagt naar meer.
  Voor een ieder aan te raden en proficiat Henk!

 5. Ankie weltevrede
  15 april 2014 at 19:42

  Wij,mijn man en ik,volgen henk muzikaal gesproken al een aantal jaar en hij blijft ons boeien in alle muziekgenres die hij ten gehore brengt.de vertolking van liederen met zijn timbre en interpretatie ontroerd ons zeer,zelfs na vele malen lbeluisteren.we hopen in de toekomst nog veel van deze zeer talentvolle bariton te mogen genieten:een fenomeen in ons land!!! Ankie/kees.