Binnenkort

Cura regisseert en zingt double bill in Luik

Tenor José Cura zingt en regisseert deze maand een double bill van Cavalleria rusticana en Pagliacci bij de Opéra Royal de Wallonie in Luik. De veristische opera’s van Mascagni en Leoncavallo gaan op zaterdag 17 november in première.

José Cura (foto: Cuibar Productions).

Cavalleria rusticana en Pagliacci worden vaak samen op één affiche gezet. Het eerste werk stamt uit 1890, het tweede uit 1892. Pietro Mascagni schreef zijn eenakter voor een competitie van de Milanese uitgever Sonzogno, Leoncavallo schreef zijn eenakter als reactie op het succes van het werk van zijn collega.

De twee operaatjes behoren tot de kern van het verismo-repertoire. Beide vertellen verhalen over echte mensen, gevoed door passie en verscheurd door drama. Daarbij zijn de werken qua lengte ideaal om een avond mee te vullen.

Dat vond de Opéra Royal de Wallonie kennelijk ook, want het Luikse operahuis programmeerde de twee werken als double bill, die van 17 november tot en met 2 december zevenmaal te zien is.

De bekende tenor José Cura voert niet alleen de regie, maar zingt ook de rollen van Turriddu (Cavalleria rusticana) en Canio (Pagliacci). In Mascagni’s werk staat Marie Kalinine tegenover hem als Santuzza. In Leoncavallo’s werk vertolkt Sofia Soloviy zijn ongelukkige geliefde, Nedda.

De andere rollen worden ingevuld door Elia Fabbian (Alfio), Alexise Yerna (Lola) en Mady Urbain (Mamma Lucia) in Cavalleria rusticana en Marco Danieli (Tonio), Philippe Rouillon (Proloog), Enrico Casari (Beppe) en Gabriele Nani (Silvio) in Pagliacci.

Paolo Arrivabeni staat op de bok voor het orkest en koor van het Luikse operahuis.

Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Cd- en dvd-tips: Das Rheingold

Volgend artikel

Stil naar de zee luisteren met Henk Neven

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.