AchtergrondFeatured

Youtube-portret: Madama Butterfly

Madama Butterfly is een tamelijk onmogelijke operarol. Want hoe zing je nu geloofwaardig een vijftienjarig meisje met een partij die Giacomo Puccini vol grootse dramatiek heeft gestopt? Enkele vertolkingen in beeld. Met dank aan Youtube.

Maria Callas als Butterfly op een album van EMI.
Maria Callas als Butterfly op een album van EMI.

Puccini schreef Madama Butterfly in 1904, nadat hij succes had geoogst met opera’s als La Bohème en Tosca. Centraal in de opera staat de vijftienjarige (en later in het verhaal achttienjarige) geisha Cio Cio San die zich in haar jeugdige naïeviteit helemaal toewijdt aan haar kersverse huwelijk met de Amerikaanse officier Pinkerton, die het zelf echter meer als een grap ziet en haar dan ook al snel verlaat.

Cio Cio San is een rol bij uitstek voor een spinto sopraan. Het piepjonge en naïeve aan Butterfly krijgt het beste gestalte door een lichte, lyrische stem, terwijl de indrukwekkende dramatiek aan het einde van de opera om de kracht van een dramatische sopraan vraagt.

Omdat echte spinto’s niet uit de grond schieten, zijn er ook lyrische en dramatische sopranen die de rol op zich nemen. Met alle risico’s van dien.

Renata Scotto begon al heel vroeg aan de rol van Butterfly, haar eerste Puccini-opera. Het werd één van de personages waarmee ze het meeste roem vergaarde in haar carrière. Hieronder zingt ze de bekende aria ‘Un bel dì vedremo’. Op het moment van de aria wacht Butterfly al drie jaar op de terugkomst van Pinkerton. Ze droomt hoe het zal zijn als hij terugkeert.

 

Een andere diva van weleer, Victoria de los Angeles, was misschien nog wel meer dan Scotto met de rol van Butterfly vergroeid. Hieronder zingt ze haar sterfscène.

Patricia Racette maakte haar professionele operadebuut in 1988 als Cio Cio San bij het San Francisco Western Opera Theater. Daarna zong ze de rol veelvulding. In maart 2009 deed ze dat nog bij de Metropolitan Opera. Hieronder het liefdesduet tussen haar en Marcello Giordani als Pinkerton uit die productie.

Uiteraard mag een vertolking van Maria Callas niet ontbreken. Hieronder daarom weer de aria ‘Un bel dì vedremo’, maar nu uit de mond van de legendarische zangeres.

Een hedendaagse sopraan die de opera van Puccini pas op heeft genomen, is Angela Gheorghiu. Hieronder een filmpje van de opname, met Jonas Kaufmann als Pinkerton en Antonio Pappano als dirigent.

Tot slot een Butterfly die er ook wezen mag: Kiri Te Kanawa. Zij zingt weer ‘Un bel dì vedremo’ – toch de aria die het meest een eigen leven is gaan leiden naast de opera.

Vorig artikel

Bordspel Opera op de markt gebracht

Volgend artikel

Tataarse Butterfly heeft spierballen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.