AchtergrondFeaturedNieuws

Opera van het Jaar 2018: A Quiet Place

A Quiet Place van Opera Zuid is door de lezers van Place de l’Opera uitgeroepen tot Opera van het Jaar 2018. De productie kreeg een groot aantal van de bijna 1.500 stemmen en versloeg daarmee nipt OPERA2DAY’s productie van Hamlet.

Scène uit A Quiet Place, de beste operaproductie van 2018. Met Turiya Haudenhuyse als Dinah en het jazztrio, bestaande uit Rick Zwart, Jeroen de Vaal en Veerle Sanders. (© Joost Milde)

Er waren zeven producties genomineerd voor de titel Opera van het Jaar 2018, samengesteld op basis van de top 3-lijstjes van vijftien operakenners. De nieuwe productie van A Quiet Place werd door vier kenners genomineerd.

De lezers van Place de l’Opera konden van 19 tot en met 27 december stemmen om de rangorde van de zeven producties te bepalen. Er kwamen bijna 1.500 stemmen binnen; een record in de geschiedenis van deze verkiezing. A Quiet Place en Hamlet oogstten samen het gros van de stemmen.

Hieronder de volledige uitslag:

1. A Quiet Place (Opera Zuid)
2. Hamlet (OPERA2DAY)
3. A Village Romeo and Juliet (NTR ZaterdagMatinee)
4. Oedipe (De Nationale Opera)
5. Elektra (NTR ZaterdagMatinee)
6. La clemenza di Tito (De Nationale Opera)
7. Les contes d’Hoffmann (De Nationale Opera)

Opera Zuid toerde in november en december door het land met A Quiet Place en droeg daarmee een steentje bij aan de viering van Leonard Bernsteins honderdste geboortedag. Karel Deseure, winnaar van de Schaunard Award 2018, stond op de bok voor de philharmonie zuidnederland en het Theaterkoor Opera Zuid, de regie kwam van Orpha Phelan.

Place de l’Opera roemde A Quiet Place als een voorstelling “met een gouden rand”. Recensent Peter Franken schreef: “De voorstelling was meeslepend, vol vaak rauwe emoties en schitterend geënsceneerd.” Ook in andere media ontving de productie veel lof. De meeste kranten deelden vier of vijf sterren uit.

Waut Koeken: “Het is mooi dat we dit meesterwerk, dat toch een beetje vergeten is, terug in de aandacht konden brengen.”

Intendant Waut Koeken is overdonderd dat A Quiet Place – zijn eerste eigen programmering bij Opera Zuid sinds hij Miranda van Kralingen opvolgde – de eer van Opera van het Jaar heeft ontvangen. “Ik ben trots en heel blij voor alle medewerkers: de artiesten en de mensen achter de schermen. A Quiet Place is een heel groot werk, dat we als klein gezelschap maar net aankonden. Het is mooi dat we dit meesterwerk, dat toch een beetje vergeten is, terug in de aandacht konden brengen.”

Toen Waut Koeken met de gedachte speelde om A Quiet Place te programmeren, werd hij door velen voor gek verklaard, vertelt hij. “Het was een gewaagde keuze, omdat de opera weinig bekend is. Maar toen ik het ging bestuderen, ontdekte ik dat het een uniek meesterwerk is. Het gaat over de kleine, belangrijke dingen van het leven. Over relaties, over de gesprekken die je aan de keukentafel voert. De Bernstein Centennial was een mooie aanleiding om dit werk te brengen. Het gaf ons een momentum.”

“Onze vast partner, de philharmonie zuidnederland, vond het ook een gewaagde keuze, maar ging er graag in mee”, vervolgt Koeken. “Van de musici hoorde ik dat ze het fantastisch vonden om te spelen. En ze hebben het ook fantastisch gespeeld.”

De redactie van Place de l’Opera feliciteert de philharmonie zuidnederland, het Theaterkoor Opera Zuid, dirigent Karel Deseure, koordirigent Jori Klomp, regisseur Orpha Phelan, de ontwerpers Madeleine Boyd en Matthew Haskins, choreograaf Lauren Poulton, de solisten Huub Claessens, Lisa Mostin, Enrico Casari, Michael Wilmering, Turiya Haudenhuyse, Sebastià Peris, Veerle Sanders, Jeroen de Vaal, Rick Zwart, Marcel van Dieren, Maria Kowan, Mireille Capelle, Galen Dole en Stefan Kennedy en alle andere betrokkenen achter de schermen met het succes van deze productie!

Op een later moment zal de redactie de award van Opera van het Jaar 2018 persoonlijk overhandigen. Meer informatie over A Quiet Place, inclusief clips uit de productie, is te vinden op de website van Opera Zuid.

Vorig artikel

Nieuwjaarstournee Opera meets Jazz

Volgend artikel

Karel Deseure wint Schaunard Award 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.