AchtergrondFeatured

Youtube-portret: Casta Diva

Als er één passage uit Norma van Bellini een eigen leven is gaan leiden, dan is het wel de cavatina ‘Casta Diva’. Tal van diva’s hebben hun licht over het stuk laten schijnen. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Callas als Norma op de cover van één van haar opnamen.

De opera Norma wordt gezien als hét meesterwerk van Vincenzo Bellini. Het gaat over de hogepriesteres Norma, die verscheurd wordt tussen haar liefde voor de Romein Pollione (bij wie ze twee kinderen heeft) en haar trouw aan de druïden.

De druïden willen de strijd tegen de Romeinse bezetter aanvangen. Norma moet het teken daartoe geven, maar ze wacht ermee, omdat ze bang is voor het lot van haar geliefde (die haar ondertussen ontrouw is, maar dat weet ze nog niet).

Tijdens de ceremonie die tot de strijd moet leiden, bidt Norma tot de godin van de maan om vrede. Ziedaar ‘Casta Diva’.

De rijke melodie van de cavatina werd wereldberoemd. Je treft het vaak aan als losse nummers op cd’s of als onderdeel van concerten.

Iemand die flink bijdroeg aan de beroemdheid van het stuk is Maria Callas, een van de beroemdste Norma’s van de afgelopen eeuw. Het was een van haar lijfrollen. Hieronder zingt ze het stuk.

 

In de jaren na Callas waren het Joan Sutherland en Leyla Gencer die succes oogstten met hun vertolkingen van de priesteres. Hieronder de aria uit de mond van de Turkse belcanto-sopraan Gencer.

In de jaren ’80 waagden diva’s als Montserrat Caballé, Beverly Sills en Renata Scotto zich aan de rol – een rol die te boek staat als een van de zwaarste voor sopraan. Caballeékreeg grootse roem met haar vertolking.

Hieronder zingt ze ‘Casta Diva’ in Orange in 1974. De vocale kwaliteit is naar mijn idee weergaloos.

Om niet te lang in het verleden te blijven hangen: ook vandaag de dag zijn er nog genoeg sopranen die zich in Norma-kledij hijsen. Wat bijvoorbeeld te denken van de vertolking van Fiorenza Cedolins? Hieronder zingt ze de cavatina tijdens een productie in Barcelona in 2007 (ook op dvd verschenen).

Een andere hedendaagse Norma-sopraan is Hasmik Papian, voor wie Norma bepalend geweest voor het succes in haar carriere. Ze zong de rol onder meer bij de Metropolitan Opera en bij De Nederlandse Opera (in 2005). Van het laatste optreden hieronder de passage met ‘Casta Diva’.

Vorig artikel

Álvarez: 'Domingo moet opzij stappen'

Volgend artikel

Een geheel nieuwe Mozart in Paradiso

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Roger SEYNAEVE
    27 april 2016 at 16:35

    Casta Diva ,vertolkt door Maria Callas…Wat een uitvoering !Een rol die haar beklijft en die naarmate ze ouder en eenzaam werd,als een soort sterk profiel kenmerkte !
    Voor mij de sopraan die me in die rol het meest aanspreekt en ontroert ondanks vele andere mooie uitvoeringen van Caballé , Sutherland , Tebaldi en zovele anderen.