FeaturedNieuws

Concertgebouw kleedt seizoen Russisch aan

Rusland krijgt veel aandacht in het nieuwe seizoen van het Concertgebouw, dat vandaag bekendgemaakt werd. Verder heeft de nieuwe programmering vocaal flink wat om het lijf, met solisten als Renée Fleming, Cecilia Bartoli, Thomas Hampson en Philippe Jaroussky.

Het Concertgebouw (foto: Leander Lammertink).

Ondanks het ‘woelige politieke klimaat’ en de ‘geringe subsidie’ glimt directeur Simon Reinink van trots over het programma dat het Concertgebouw voor 2010/2011 in elkaar gedraaid heeft, zo zegt hij tijdens de presentatie dinsdagmiddag in Amsterdam.

Het Concertgebouw vult ieder seizoen ongeveer de helft van de concerten met haar Eigen Programmering, ingedeeld in tal van series. Deze week krijgen abonnementhouders de kans series te verlengen, vanaf 1 juli start de losse verkoop. Kaarten voor Het Zondagochtend Concert zijn direct al te bestellen.

In het nieuwe seizoen springen twee dingen duidelijk in het oog. Allereerst heeft directeur programmering Anneke Hogenstijn besloten Rusland en haar rijke muzikale traditie in het zonnetje te zetten. Van 1 tot en met 25 februari 2011 organiseert het Concertgebouw het festival Rusland: van wodka en weemoed. Het festival bevat ruim twintig concerten en wordt samen met onder meer de Hermitage en het Filmmuseum georganiseerd.

De concerten lopen uiteen van twee optredens van Valery Gergiev tot aan een programma van Rusland-kenner Peter d’Hamecourt en pianist Ralph van Raat, die op zoek gaan naar de Russische ziel.

Naast het Rusland Festival en de vele andere concerten zet het Concertgebouw ook stevig in op de tak ‘Publieksverbreding & educatie’. ,,Dat klassieke muziek enkel voor oude luisteraars is, is onzinnig”, motiveert Hogenstijn.

Het vorig seizoen in gang gezette participatieproject Tempel zonder Drempel wordt voortgezet. Binnen dit project vinden allerlei programma’s plaats om zowel kleuters als volwassenen te betrekken bij muziek. Hieronder valt bijvoorbeeld de tweede open dag van het Concertgebouw, die op 12 juni 2010 plaatsvindt.

Ook de in 2009 gestarte serie Tracks wordt voortgezet. Deze serie richt zich op een jong publiek van onder meer jonge professionals. De concerten in de serie beginnen om 21.00 uur, duren slechts een uurtje en worden met een sfeervolle ambiance omringt, wat het mogelijk maakt om ook na het concert nog lang te blijven hangen.

Veel vocaal

De zangliefhebber kan waarschijnlijk wel aan zijn trekken komen in het nieuwe seizoen van het Concertgebouw, dat met Vocaal in de Grote Zaal, een Koorserie, twee Vocale Series in de Kleine Zaal en nog enkele losse vocale concerten de stem ruim plaats heeft gegeven. Hieronder een handgreep uit het aanbod.

Miah Persson geeft op 5 oktober 2010 samen met pianist Joseph Breinl een liedrecital met werken van Schumann, Schubert, Sibelius en Richard Strauss.

Philippe Jaroussky en Nuria Rial zingen muziek van Monteverdi en tijdgenoten tijdens een concert met L’Arpeggiata op 13 oktober 2010. Jaroussky maakt in de zomer daarvoor zijn Grote Zaal-debuut tijdens de Robeco Zomerconcerten.

Christian Gerhaher keert terug in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Hij zingt werken van Beethoven, Schönberg, Webern, Haydn en Berg op 19 oktober 2010.

Renée Fleming zingt op 25 oktober 2010 met de Münchner Philharmoniker onder leiding van Christian Thielemann. Op het programma staan werken van Schreker, Mahler en Brahms.

Magdalena Kozená zingt op 12 november 2010 grotendeels onbekend repertoire, met componisten als Vitali, D’India, Marini, Kapsberger en Monteverdi. Zij wordt begeleid door Private Musicke.

Measha Brueggergosman, de sopraan die onlangs de Olympische Winterspelen opende, zingt op 30 november 2010 een programma met liederen van onder andere Brahms, Chausson, Duparc en Mozart.

Cecilia Bartoli komt net als vorig seizoen weer naar Amsterdam met een barokprogramma. Zij zingt op 16 december 2010 diverse Händel-stukken, waaronder delen uit Giulio Cesare. Ze wordt begeleid door het Orchestra La Scintilla.

Christianne Stotijn geeft op 1 februari 2011 een Russisch liedrecital, met pianobegeleiding van Julius Drake.

Luca Pisaroni mag na veelvuldige optredens bij De Nederlandse Opera op 8 maart 2011 zijn debuut maken in het Concertgebouw. De Italiaanse bariton zingt liederen van Meyerbeer, Rossini en Liszt.

Thomas Hampson zingt liederen van Mahler met pianobegeleiding van Wolfram Rieger op 31 mei 2011. Hampson geeft daarna, op 1 juni, een masterclass voor zangers en pianisten in de Kleine Zaal.

Vorig artikel

Netrebko en Beczala vieren succes in Bohème

Volgend artikel

Robeco Zomerconcerten vliegend van start

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

4Reacties

 1. Lieneke
  24 februari 2010 at 22:36

  Betekent dit dat er ook in het seizoen 2010-2011 geen opera in concert serie komt? Zou ik erg jammer vinden.

 2. Laura
  25 februari 2010 at 01:13

  Dit ziet er zeker veelbelovend uit! Qua Fleming vrees ik een beetje – haar laatste concert was (qua avondvullendheid) behoorlijk mager, en vanwaar ik zat kwam ze eigenlijk niet boven het orkest uit. Bartoli’s komst is niet verrassend, maar wel veelbelovend!
  Wat leuk dat Pisaroni nu op deze manier Amsterdam aan zal doen (tenzij hij morgen ook bij DNO op de planken zal blijken te staan in deze of gene productie!) – ik neem aan in de kleine zaal?

  Wanneer komt trouwens de Zaterdagmatinee met de onthulling van de O-serie?

 3. 25 februari 2010 at 03:23

  In 2010/2011 is er inderdaad geen operaserie bij het Concertgebouw. De kosten van concertante opera-uitvoeringen zijn hoog, terwijl de zalen niet automatisch meer vol zitten. Vandaar.

  Pisaroni zingt inderdaad in de Kleine Zaal.

 4. Henk
  25 februari 2010 at 07:01

  Ik kan alvast verklappen dat de ZaterdagMatinee in het nieuwe seizoen de Parsifal van Wagner met Jaap van Zweden geprogrammeerd heeft.De nieuwe brochure komt volgende week uit.