Nieuws

Robeco Zomerconcerten vliegend van start

De kaartverkoop van de Robeco Zomerconcerten is vliegend van start gegaan. In een week tijd werden meer dan 30.000 kaarten verkocht. Vandaag presenteerde programmeur Irene Witmer officieel het programma voor deze zomer. Een programma met diverse operaonderdelen.

Tegelijk met de seizoenspresentatie van het Concertgebouw deed Irene Witmer vandaag haar plannen voor de Robeco Zomerconcerten van deze zomer uit de doeken. Van 1 juli tot en met 31 augustus zijn er 89 concerten in het Concertgebouw bij te wonen. Een bonte mengeling van klassiek, jazz, pop, wereldmuziek en kinderconcerten.

De insteek van Witmer is muziek te brengen ‘waar je makkelijk aansluiting bij vindt’. Het thema is dit jaar ‘Spiegeling’. ,,Er komen werken aan bod die een directe relatie hebben met het persoonlijke leven van de componist. Werken die zijn gedachten en emoties weerspiegelen.”

De themacomponist is ‘een man wiens zielenroerselen als geen ander doorklinken in zijn muziek’: Franz Schubert.

Speciale aandacht is er ook voor de Zuid-Afrikaanse pianist Kristian Bezuidenhout. Aan hem is een minifestival gewijd, waarin hij zal debuteren met het Koninklijk Concertgebouworkest. Onder begeleiding van het beroemde orkest (geleid door Ton Koopman) speelt hij een pianoconcert van Mozart.

Wat vocale muziek en opera betreft, valt er de hele zomer door wat te beleven. Hieronder een kleine handgreep.

Philippe Jaroussky maakt op 5 juli zijn debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw met aria’s van Vivaldi, Händel en Caldara. Het Concerto Köln begeleidt hem. Aansluitend is er een ‘zomerontmoeting’ met de bekende countertenor.

Opera Zuid doet op 6 juli de Zomerconcerten aan met haar productie van Le nozze di Figaro, met solisten als Willem de Vries, Johanni van Oostrum, Kim Savelsbergh en Martijn Sanders.

Malcolm Martineau begeleidt diverse jonge zangers tijdens een Schubert-liederen Minifestival, dat op 19, 21 en 23 juli plaatsvindt in de Kleine Zaal. Onder de solisten zitten Rosanne van Sandwijk en Thomas Oliemans.

Opera Studio Nederland vermaakt het publiek op 20 juli met tal van fragmenten uit de Engelse opera. De jonge zangers zingen werken van onder andere Purcell, Britten en Gilbert & Sullivan.

Tania Kross zingt op 18 augustus De kinderkamer van Moesorgski. Ze wordt begeleid door het JeugdOrkest Nederland, dat onder leiding staat van Jurjen Hempel.

Christian Gerhaher zingt op 31 augustus – net als later in het jaar in de Kleine Zaal – liederen van Mahler, begeleid door het Gustav Mahler Jugendorchester.

Zie voor het volledige programma en de mogelijkheid tot het bestellen van kaarten de vernieuwde website van de Robeco Zomerconcerten.

Vorig artikel

Concertgebouw kleedt seizoen Russisch aan

Volgend artikel

Kaufmann is 'primus inter pares' in Zürich

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.