FeaturedNieuws

Eerste opera in Nederland met audiodescriptie!

De Nederlandse Reisopera komt met een bijzonder initiatief.

foto@ Marco Borggreve

Voor de Nederlandstalige komische opera Bruid Te Koop! werkt het operagezelschap samen samen met een blindentolk van Komt Het Zien. Dat gebeurt door zgn. audiodescriptie.

Angelique beschrijft ‘live’ tijdens de voorstelling wat er op het toneel te zien is. Bezoekers met een visuele beperking horen dit, samen met de Nederlands gezongen tekst, via een draadloze koptelefoon, die uitgereikt wordt voorafgaand aan de voorstelling.

Een paar dagen voor de voorstelling ontvangen blinde en slechtziende bezoekers per e-mail een introductie. Deze is beschikbaar als digitale tekst en als gesproken audio. De introductie bevat visuele informatie over de kostuums, het decor en acteurs.

Alleen blinde- en slechtziende bezoekers in de zaal kunnen dit horen via een koptelefoon.

Bruid Te Koop! is daarmee de allereerste opera in Nederland met audiodescriptie!

Voorafgaand aan de voorstelling is er in samenwerking met blindentolk Angelique van Lieshout ook een speciale ‘meet & feel’- inleiding. Blinde en slechtziende bezoekers krijgen extra uitleg over het decor en kunnen zelf voelen aan de kostuums. Via de speciale servicemail krijgen de bezoekers alvast de een opnamen van stemmen van de solisten te horen, zodat ze makkelijk te herkennen zijn bij de voorstelling.

Speeldata met blindentolk: Stadsschouwburg Utrecht (zaterdag 23 april, 19.30 uur, 030 – 230 20 23) en Koninklijk Theater Carré (zaterdag 7 mei, 19.30 uur, 020 – 524 94 53).

Belangstelling? Reserveer telefonisch

Om de voorstelling van Bruid Te Koop! met blindentolk te kunnen beleven moet u van tevoren telefonisch kaarten te reserveren. Voor de voorstelling in de Stadsschouwburg Utrecht (23 april) kan dat door te bellen met 030 230 20 23 en in Theater Carré Amsterdam (7 mei) door te bellen met 020-524 94 53. Dan kunnen bezoekers ook doorgeven of ze met een begeleider of met een blindengeleidehond komen.

Verder lezen en kijken

Interview met hoofdrolzangers Laetitia Gerards

Video

Vorig artikel

50 jaar La Petite Bande

Volgend artikel

BarokOpera Amsterdam verlangt  naar De Vuurtorenwachter

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen