BinnenkortNieuws

BarokOpera Amsterdam verlangt  naar De Vuurtorenwachter

Na een ‘valse start’ eind vorig jaar gaat BarokOpera Amsterdam nu dan toch echt het  land in met de nieuwe voorstelling De Vuurtorenwachter. Na de primeur van de Nederlandse Reisopera met een speciale voorstellingen voor blinden en slechtzienden, verloopt bij De Vuurtorenwachter alle communicatie op het podium verloopt via gebarentaal.

foto: Lennart Monaster

Bas-bariton Vitali Rozynko zingt de rol van de vuurtorenwachter, sopraan Elvire Beekhuizen  vertolkt zijn vrouw én de stem van de zeemeermin. Ze bezingen hun bestaan, de liefde, het  lot en de berusting. De zeven instrumentalisten, zittend op een rots aan de voet van de  vuurtoren, spelen een vijftiental aria’s en duetten uit het rijke barokrepertoire met zowel  ‘grote hits’ als onbekende juwelen van Händel, Purcell en Monteverdi. De choreografieën van danseres en acrobate Francesca Orso geven toegang tot de werkelijkheid van de dove  zeemeermin. Op Keltische klanken, die opvallend veel overeenkomsten vertonen met de  barokmuziek.

Gedwongen door de anderhalvemetermaatregel, die tijdens de repetitieperiode van kracht  was, en geïnspireerd door de dove zeemeermin werd besloten om alle communicatie tussen de  personages te laten verlopen via gebarentaal. Daar waar mogelijk doen de vocalisten zélf de gebaren, in de andere gevallen wordt het door een van de instrumentalisten  gedaan. Mirjam Stolk, tolk Nederlandse gebarentaal, en Iris Wijnen, zelf doof én docent  gebarentaal, hebben de zangers, de danseres/acrobate en de musici begeleid bij het  aanleren van de officiële gebarentaal. De Vuurtorenwachter is bij uitstek geschikt voor slechthorenden.

Verder Kijken en lezen

De vuurtorenwachter trailer*

* Sopraan Elvire Beekhuizen vervangt Judith Weusten, die nog wel op de afbeelding staat en in de trailer te zien is.

De ‘valse start’ en podcast van de Vuurwachter

Voorstellingen

Wo 20 apr 20.15 uur Stadsgehoorzaal Kampen

Do 21 apr 20.30 uur Schouwburg Hengelo

Vr 22 apr 20.30 uur Theater Heerlen (Parkstad Limburg Theaters)

Tickets & Info

Vorig artikel

Eerste opera in Nederland met audiodescriptie!

Volgend artikel

Johannes Passion: geloof vooral vanuit de muziek.

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen