FeaturedNieuws

50 jaar La Petite Bande

La Petitie Bande, het befaamde Belgische barokorkest, viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag met een uitvoering van Bach’s Matthäus Passion in het Concertgebouw in Amsterdam op 3 april aanstaande.

La Petite Bande
foto: Marco Mertens

Op 4 juni vervolgt het orkest hun jubileumconcerten met wederom een optreden met muziek van Bach in het Concertgebouw. Dan staan de Brandenburgse concerten nrs 3, 4, 5, en 6 en de triosonate uit het Musikalisches Opfer op het programma. Later dit jaar, op 11 december, keert La Petitie Bande terug met een semi-scenische uitvoering van Mozarts Così fan tutte, eveneens in Het Concertgebouw.

La Petite Bande werd in 1972 geformeerd door Sigiswald Kuiken om Lully’s Le Bourgeois Gentilhomme op te nemen onder leiding van Gustav Leonhardt. De naam voor het gelegenheidsorkest werd ontleend aan Lully’s eigen groep van muzikanten aan het hof van Lodewijk de Veertiende.

De samenwerking smaakte naar meer en de muzikanten spelen sinds die tijd, in verschillende samenstellingen, nu dus al vijftig jaars samen.
Authentieke, of zoals tegenwoordig vaak wordt gezegd, historisch verantwoorde uitvoeringspraktijken worden door La Petitie Bande overtuigd, maar niet dogmatisch nagestreefd.

De eerste jaren stond Frans barok repertoire centraal maar door de jaren heen is het oeuvre van La Petite Bande uitgebreid met componisten als Monteverdi, Vivaldi en ook Mozarts werken staan regelmatig op de lessenaar.
Na twee zware Corona jaren, zal het orkest nu weer in volle glorie doen waar ze het meest van genieten; stilistisch verantwoord de muziek van hun geliefde componist J.S. Bach aanbieden op een van de belangrijkste muziekpodia in de wereld.

Sigiswald Kuijken en zijn ‘Bande’ zijn de specialisten in Passionen in kleine bezetting. Hierdoor ontstaat een meer emotionele en transparante beleving. ‘Less is more’, kopte dagblad Trouw ooit bij een recensie: ‘Al meteen in het openingskoor opende zich bij Kuijken een wereld van nuances. Alle melodieën, alle fraseringen, alle versieringen en alle wringende harmonieën waren opeens kraakhelder waarneembaar’.

Korting

Speciaal voor bezoekers van Place de l’Opera biedt La Petite Bande een jubileums korting aan voor de Matthäus Passion in het Concertgebouw op 3 april aanstaande.

Façade van het Concertgebouw in Amsterdam. Copyright.

U kunt met € 10,- korting naar een intieme uitvoering van Bach’s Matthäus Passion door het wereldberoemde barokensemble La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken.
Klik hier om met korting te reserveren en voor meer informatie. Voorproefje: klik hier.

 

Vorig artikel

In de zalen: Goud!, Bruid te koop!, Anne Sofie von Otter

Volgend artikel

Eerste opera in Nederland met audiodescriptie!

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen