CD-recensiesFeatured

Mozart-orkest geeft staalkaart Salieri-opera’s

Het Mannheimer Mozartorchester heeft onder leiding van Thomas Fey een cd gemaakt met tal van ouvertures en instrumentale passages uit opera’s van Antonio Salieri. Ondanks dat er geen noot zang aan te pas komt, is het een levendige staalkaart van een diverse operacomponist.

Een Mozart-orkest dat muziek van Antonio Salieri speelt. Het roept onvermijdelijk associaties op met de Mozart-film van Milos Forman, waarin Salieri vooral een inferieure, boosaardige collega van Mozart is.

De cd van het Mannheimer Mozartorchester geeft echter een veel enthousiaster beeld van de Italiaanse componist. Het orkest – door dirigent Thomas Fey zelf opgericht – heeft een originele selectie gemaakt van ouvertures en instrumentale stukken uit tien verschillende theatrale werken van Salieri, waaronder enkele wereldpremières op cd.

Ik vind het in de eerste plaats een ‘lekkerluister-cd’. Het is plezierig om te horen, niet in het minst omdat de muziek van Salieri erg afwisselend is. Je zou denken dat zoveel ouvertures op één cd op een gegeven moment gaan vervelen, maar het tegendeel is waar. Salieri verrast telkens weer met verfrissende orkestpartijen.

Zo valt er de enerverende ouverture van La grotta di Trofonio te horen, met veel contrasten en dynamische wisselingen, genuanceerd uitgevoerd door het orkest. Verder hoor je onder meer Engelse dansmuziek uit Die Neger, een heroïsche fanfare uit Daliso e Delmita en vier interessante entre’actes uit Die Hussiten vor Naemburg, nog niet eerder op cd gezet.

Deze diversiteit aan fragmenten maakt ook dat de cd meer is dan enkel een prettig uurtje muziek. Het is naar mijn idee een fraaie staalkaart van de kunsten van Salieri. Zeker als je uitleg van componist Timo Jouko Hermann in het boekje erbij neemt. Dat geeft je goed inzicht in wat Salieri heeft proberen uit te beelden.

De uitvoering van het orkest is daarbij van prima niveau. Fey laat de Mannheimers lekker strak en levendig spelen. Niet altijd even spontaan, wel zo dynamisch dat het je makkelijk dat kleine uur onderhoudt.

Vorig artikel

Stotijn wint BBC Music Magazine Award

Volgend artikel

Degout maakt lieddebuut in Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 26 november 2010 at 16:52

    lelijk