FeaturedHeadlineNieuwsWedstrijd

Upload van Michel van der Aa wint International Opera Award 2022 voor beste digitale opera.

BREAKING NEWS

Upload van Michel van der Aa wint de International Opera Award 2022 voor beste digitale opera. Upload was onderdeel van het Opera Forward Festival van de Nationale Opera.

Filmbeelden van ‘Upload’ van Michel van der Aa Foto: ©De Nationale Opera ,Marco Borggreve

Jaap van Hellenberg Hubar, de zakelijk leider van De Nationale Opera nam de prijs, tijdens de ceremonie vanavond in het Teatro Real in Madrid in ontvangst. In zijn dankwoord zei hij het volgende:  ‘Een belangrijke missie van de De Nationale Opera is het onderzoeken van de grenzen van opera. Wij wijden ons jaarlijkse Opera Forward festival aan de vernieuwende ontdekking van onze kunstvorm. Het was in dit kader dat Upload is gecreëerd. Deze prijs behoort zeker niet alleen DNO toe, maar bovenal componist, librettist en regisseur Michel van de Aa, die het applaus meer dan wie dan ook verdient voor het realiseren van Upload. Michel heeft het ongeëvenaarde talent om technologie en opera met elkaar te verbinden.” En hij pitchte meteen even een project dat De Nationale Opera en Michel van der Aa en de Double A Foundation in maart  2026 zullen realiseren en zei: “als er directeuren van operahuizen zijn die geïnteresseerde zijn, u weet me te vinden.”….

Verder lezen, luisteren en kijken

Hier het artikel van Jordi Kooiman over Upload uit 2021

en het artikel van Franz Straatman over het scheppinsgproces van Upload.

Hier de recensie, ook van Franz Straatman, van de meest recente (wederom gedeeltelijk digitale) opera van Michel van der Aa,The Book of water.

En de trailer van Upload

Later meer over de International Opera Awards 2022 en alle prijswinnaars.

Vorig artikel

Sprankelend Requiem door accurate Mäkelä

Volgend artikel

Alle International Opera Awards 2022

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen