FeaturedNieuwsRedactioneel

Nelly Miricioiù terug in Concertgebouw

Nelly Miricioiù terug in het Concertgebouw

De legendarische sopraan zal op 29 augustus een masterclass geven in het Amsterdamse Concertgebouw, als onderdeel van de Grote Zangers. Dit initiatief organiseert recitals, concerten en masterclasses in onder meer het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Concertgebouw.

Nelly Miricioiù op het IVC 2009 (foto: ©Hans Hijmering)

Theo van den Bogaard, artistiek directeur van grote zangers: “Als impresario zag ik 20 jaar lang masterclasses, door heel Europa. Veel daarvan waren een showcase voor de master, met als doel publiek te entertainen. Bij Grote Zangers doen we dat anders. Wij stellen de deelnemers centraal. De vijf jonge zangers leren iets over belcanto wat ze nergens anders binnen Nederland kunnen leren. Ze krijgen ervaringen mee waar ze de rest van hun carrières iets aan hebben. Ze doen een auditie voor Sophie de Lint en ontmoeten Eva Maria Westbroek.”

Nelly Miricioiù en vijf jonge zangers verblijven vijf dagen op Berkenrode, een landgoed in Heemstede. Nelly werkt met elke zanger individueel aan techniek, Italiaanse stijl en dictie.

Verder krijgen ze lezingen over de romantiek en over hoe ze de eerste stappen kunnen zetten richting internationale carrière. Musicians without Borders leert de jonge zangers hoe ze hun talenten en muziek in kunnen zetten voor “people and places affected by war, armed conflict, and displacement”. Tenslotte zijn er borrels waar sleutelspelers uit het Nederlandse muziekleven aanwezig zijn en de jonge zangers kunnen beginnen een eigen netwerk op te bouwen.

De openbare masterclass vindt op 29 augustus plaats in het concertgebouw in Amsterdam, Aanvang: 20:15 uur

Meer informatie op de website van Grote Zangers.

 

Andrew Watts nieuwe leider IVC

Het bestuur van de International Vocal Competition ‘s-Hertogenbosch heeft bekend gemaakt dat per 1 september aanstaande de Britse countertenor Andrew Watts wordt aangesteld als Algemeen en Artistiek Directeur van de IVC.

Andrew Watts Foto: ©Sarah Hickson

 

Hiermee volgt hij de huidige directeur Ivan van Kalmthout op, die het concours succesvol leidde sinds 2018. Andrew Watts heeft een internationale reputatie als zanger, artistiek leider en vocal coach. “Zijn visie op de toekomst van de IVC is verfrissend en doortastend”, aldus Winnie Sorgdrager, voorzitter van de IVC.

Het is de eerste keer dat een niet-Nederlander aan het roer komt te staan in de bijna 70 jaar dat de IVC actief is. “Ik ben zeer vereerd om bij te mogen dragen aan de rijke geschiedenis van de IVC en daarmee aan het culturele landschap van ’s-Hertogenbosch, Noord-Brabant en Nederland”, zegt Andrew Watts in een eerste reactie.  Tijdens de aanstaande IVC LiedDuo editie van 10 t/m 15 oktober in ‘s-Hertogenbosch zal Andrew Watts voor het eerst deelnemers, publiek en overige IVC-betrokkenen verwelkomen in Den Bosch.

Carl Davis overleden

De in de Verenigde staten geboren Britse componist dirigent Carl Davis, CBE is op 3 augustus op 86 -jarige leeftijd overleden.

Componist en dirigent Carl Davis, CBE (1936-2023). Foto: ©Ramdzan Masiam

Hij had een lange en zeer diverse carrière in concerten, film en theater. Hij componeerde balletten en nieuwe muziek bij gerestaureerde stomme films, waaronder een nieuwe partituur bij The phantom of the opera uit 1925.

Hij werd bij een groot publiek bekend vanwege zijn samenwerking met Paul McCartney aan diens Liverpool Oratorio.

Hij componeerde onder meer de muziek bij de BBC tv productie van Pride and Prejudice en de documentaire serie The world at war. Van zijn hand was ook de muziek voor The French lieutenant’s Woman, waarvoor hij een BAFTA won.

Hij componeerde en dirigeerde over de hele wereld. Een van zijn meest opvallende en bovenal hilarische video opnames was een samenwerking met Renata von Trapp (Jeniffer Saunders), Lucia Poop (Dawn French) en Sarah Walker als zichzelf. Het trio nam onder leiding van Davis de pop hit ‘I should be so lucky’ van Kylie Minogue op onder de titel Opera Classics.

 

Verder lezen, luisteren en kijken

A day in the life of a counter tenor, Andrew Watts

In 2015 gaf Nelly Miricioiù een masterclass tijdens het IVC en sprak met Annett Andriessen.

In 2012 gaf Nelly Miriciou een van haar laatste concerten in het Concertgebouw. Lennaert van Anken schreef er over.

Carl Davis vertelt over zijn partituur voor The French Lieutenants Woman. 

 

Vorig artikel

Italiaanse reis in Delft met Orkest 18e.

Volgend artikel

Legendarische Renata Scotto overleden

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen