FeaturedNieuwsRedactioneel

NTR ZaterdagMatinee seizoen ’24-’25

De NTR Zaterdag Matinee presenteerde het nieuwe seizoen. Hier een overzicht van de opera’s en een selectie uit de vocale werken die in het Concertgebouw zullen klinken. De programmering van het 64ste seizoen is, zo neem ik aan, nog voor een deel van de vertrokken artistiek leider Kees Vlaardingerbroek, met aanvullingen van Frank Veenstra, die als waarnemend programmeur nieuwe accenten legt.

© 2024 NTR ZaterdagMatinee

Opera

Er zijn maar liefst acht volledige concertante opera’s te zien en te horen, verdeeld over de Opera Serie, de Oude Muziek-en de Vocale Series.

Lorely van Catalani (30 novermber) is nooit in zijn geheel eerder te horen geweest, dus een prima keuze, evenals de rest van de opera’s met de Nederlandse première van Arsilda van Vivaldi (1 februari 2025), Uit een dodenhuis (22 maart 2025) waarmee de Janáček-cyclus wordt voortgezet en een opvoering van Ithaka van Otto Ketting (7 juni 2025), de opera die de opening van Het Muziektheater in 1986 sierde. Een keuze die ik persoonlijk niet begrijp is Der Fliegende Holländer van Wagner. De opera is in het recente verleden zowel bij de Nederlandse Opera (2009) als in uitvoeringen bij de Reisopera in 1996 op authentieke instrumenten en meest recentelijk in 2017, te zien geweest. Met een concertante uitvoering op 7 september onder leiding van Jaap van Zweden opent de NTR er de ZaterdagMatinee serie mee.

Alfredo Catalani

Er zijn nog meer opera’s te horen, buiten de opera serie om;  Abramo ed Isaaco van Josef Mysliveček (19 oktober) en Idomeneo van Mozart (16 november) in de Oude Muziek Serie, en Louis Andriessens The city of Dis (als onderdeel van het concert ter viering van Amsterdam 750 jaar op 8 maart 2025).

Meer vocaal

Een bijzondere keuze is het oratorium Die Legende von der heiligen Elisabeth van Franz Liszt (12 oktober). Daarnaast nog enkele concerten.  Met mooie vocale solisten (Liv Redpath, Aylin Sezer en Raoul Steffani bariton) is een complete uitvoering van Peer Gynt van Grieg (26 oktober) voor veel operaliefhebbers een bezoek waard. De Maria Vespers van Monteverdi (15 februari 2025) en de Vespers voor de Heilige Cecilia van Scarlatti(15 maart 2025) vormen twee andere hoogtepunten in de Zaterdag Matinees.

Daarnaast zijn er nog de nodige bijzondere (koor)concerten, waaronder een wereldpremière  De fundamenten van Camiel Jansen en Ramsey Nasr (14 december), net als Labyrinth van Peter-Jan Wagemans, (25 januari  2025), een wereldpremière in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee. Beethovens Egmont wordt gepresenteerd in een versie van Wim T. Schippers (12 april 2025).

Peter-Jan Wagemans. Foto: © Floris Leeuwenberg

De viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam, een concert op 8 maart dat samen met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Groot Omroepkoor, sopraan Katrien Baerts en spreker Maxim Februari, de geschiedenis van de stad tot klinken brengt met werken van J.P. Sweelinck, Rudolf Escher, Jeff Hamburg, Louis Andriessen en Calliope Tsoupaki. Verder nog Haydns Stabat Mater en Salve Regina (19 april 2025) onder leiding van René Jacobs.

Ondervertegenwoordigd

Helaas zijn ook bij NTR ZaterdagMatinee, net als bij De Nationale Opera, de Nederlandse zangers in mijn ogen ondervertegenwoordigd, maar gelukkig zijn er rollen voor onder meer Iris van Wijnen (Mary in Der Fliegende Holländer en Star in Ithaka), Frank van Aken (Stařeček in Uit een dodenhuis) Tim Kuypers, Frederik Bergman bas-bariton en Maria Warenberg, allemaal in Uit een dodenhuis en Ilse Eerens in Ithaka. In  Labyrinth, een wereldpremière van Peter-Jan Wagemans, en in het Nederlandstalige oratorium De fundamenten van Camiel Jansen en Ramsey Nasr zingen vanzelfsprekend, zou ik zeggen, wel Nederlandse solisten (Laetitia Gerards, Laetitia Gerards, Sterre Konijn, Fanny Alofs, Michael Wilmering en
Frederik Bergman) en Aylin Sezer en Raoul Stefani treden op in Peer Gynt. Nikki Treurniet zingt de partij van Klärchen in Egmond van Beethoven.
Ook Nederlandse dirigenten zijn net op een hand te tellen: Jaap van Zweden, Anthony Hermus, Peter Dijkstra, Bas Wiegers en Ed Spanjaard.

Karina Canellakis moet, tot mijn verbazing en ook wel een beetje schok, in  de 32 Matinee concerten in haar eentje de eer van alle vrouwelijke dirigenten hoog houden en en zijn maar vijf vrouwelijke componisten geprogrammeerd; Meredith Monk, Ellen Reid, Kate Moore, Calliope Tsoupaki en Florence Price.  Dit alles ondanks twee nieuwe series, NXT GEN en een X Holland Festival serie; een magere oogst en een weinig representatieve weerspiegeling van de vele grote talenten die er zijn.

De brochure van de volledige NTR ZaterdagMatinee, met alle solisten, dirigenten orkesten en ensembles, is te downloaden via deze link.

Overige

De Nederlandse Reisopera heeft het seizoen nog niet officieel gepresteerd, maar we weten inmiddels wel dat Händels Messiah, Benjamin Brittens The Rape of Lucrezia en Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea op het programma staan. Opera Spanga brengt een versie van Verdi’s Otello in een bewerking Floris van Bergeijk, met een ‘all female’ cast. De programmering van Opera Zuid, Holland Opera, Barok Opera Amsterdam en Opera2Day  en de meeste andere gezelschappen of concertorganisaties volgen nog.

In onze agenda zult u alle opera-, oratorium- en recitaldata terugvinden, zoals u van ons gewend bent

Vorig artikel

Imbrailo toont broos charisma in Golgotha

Volgend artikel

Ook orkesten presenteren nieuwe seizoen

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen