BinnenkortFeaturedGeen categorie

Youtube-portret Anja Harteros

Er werd nog niet eerder een Youtube-portret aan haar gewijd, en toch heeft ze inmiddels een flinke staat van dienst: de Duitse Anja Harteros, die haar achternaam dankt aan een Griekse vader. Hoog tijd voor een portret dus, met dank aan YouTube.

Anja Harteros - foto: Marco Borggreve

Sopraan Anja Harteros stond met A-repertoire op een A-locatie op eerste kerstdag. Ze was te horen in het A-timeslot van de AVRO Kerstmatinee 2011, ’s middags om 15.00 u. Live op de Nederlandse tv te zien maar ook uitgestraald naar andere landen.
De opname van die middag staat inmiddels op Uitzendinggemist.

Dat hebben haar Griekse vader en Duitse moeder toch maar mooi helpen bereiken voor hun in 1972 geboren dochter. Het huis stond in Bergneustadt, Nordrhein-Westfalen. De ouders stimuleerden hun dochter in het maken van muziek en in zingen.
Na de middelbare school ging ze naar de Hochschule für Musik in Keulen. Al voor ze afstudeerde kreeg ze een vast contract in het ensemble van het Schillertheater in Gelsenkirchen en Wuppertal. Maar ze maakte haar school wel af. Met haar diploma op zak trad ze in 1996 toe tot het gezelschap van de opera in Bonn.

Een van de grote mijlpalen in haar nog jonge carrière was in 1999 het winnen van de Cardiff Singer of the World competition. In deze opname die vermoedelijk in Cardiff gemaakt is, zingt Harteros de aria Sempre libera uit La Traviata.

Twee jaar geleden was Anja Harteros ook aan het werk met de feestdagen. Ze zong op het Sylvesterkonzert van het SWR Sinfonieorchester Baden-Baden de aria Pace, pace, mio Dio uit La forza del destino van Verdi.

Een van de rollen die haar roem brachten was die van Elsa von Brabant in Wagners Lohengrin. Haar tegenspeler in de productie van de Bayerische Staatsoper in July 2009 was Jonas Kaufmann. Samen waren ze de beste zangers van 2009 volgens het Duitse blad Opernwelt. Dit is de trailer van Lohengrin.

Mimi, uit La Bohème, is een van haar andere succesrollen. Hier is een opname uit Mannheim, waar het ook in juni van de afgelopen zomer volgens libretto sneeuwde op het podium. Giuseppe Filianoti en Anja Harteros zingen Dunque è propio finita.

Alcina, voor de titelrol uit de opera van Händel kreeg Harteros uitstekende kritieken. Ze zong hem onder andere bij de Wiener Staatsoper, onder dirigent Marc Minkowski.

Waar een meisje uit Bergneustadt uiteindelijk met een mooie stem en veel talent terecht kan komen? Naast Placido Domingo bijvoorbeeld. In La Scala in Milaan. Als Amelia in Simon Boccanegra. In het duet Figlia! a tal nome io palpito staan Domingo en Anja Harteros samen op het podium.

Het komende jaar is Anja Harteros te zien in steden als München, Londen, Berlijn en Zurich voor producties als La Traviata (Violetta), Otello (Desdemona), La Bohème (Mimi) en Don Carlos (Elisabetta).

Vorig artikel

Opera in de media: week 1 van 2012

Volgend artikel

Opera Top Tien 2011 | Redactie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

6Reacties

 1. enm
  30 december 2011 at 22:02

  supertof dit portret, harteros is gewoon keigoed.
  maarrem ff zeuren… waarom zeg je de hele tijd ‘met dank aan youtube’, youtube is niet de copyright houder van al deze filmpjes en het zijn andere mensen die ze hebben geplaatst, youtube heeft geen actieve rol hierin, alleen passief, vind het een beetje schoolkrant-achtig klinken, wat niet veel goed doet wil je een serieuze review site zijn.
  [krijg ik nu allemaal enm-bash reacties? ;-p ]

 2. enm
  30 december 2011 at 22:04

  btw: in dat alcina filmpje zingt ze toch helemaal niet?

 3. Francois
  30 december 2011 at 23:54

  Het Alcina-filmpje is vervangen door een beter exemplaar

 4. enm
  31 december 2011 at 10:35

  topper!

 5. Christian
  31 december 2011 at 14:57

  Geweldig, wat een uitstraling heeft deze vrouw! Vooral het duet met Placido Domingo uit Simon Boccanegra is geweldig. Brachten ze die uitvoering maar uit op dvd/blueray i.p.v. al die symbolische, hypermoderne uitvoeringen.

 6. Pieter K. de Haan
  31 december 2011 at 15:22

  Christian, de uitvoering staat op het punt van uitkomen, zowel op DVD als op BD.