Home » Binnenkort, Featured

Opera in de media: week 1 van 2012

30 december 2011 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 1 (30 december 2011 – 6 januari 2012) onder meer aandacht voor een Rigoletto uit Sydney en voor een paar optredens van de bas Mikhail Petrenko.

Glinka in het Bolsjoj
Begin november jongstleden werd in het vernieuwde Bolsjoj Theater in Moskou de sprookjesopera Ruslan i Ljudmila van Glinka uitgevoerd door het eigen koor en orkest van het theater onder leiding van Vladimir Jurowski. Zoals voor meer Russische opera geldt, was ook hier het libretto weer een bewerking van werk van Alexander Poesjkin.

Mikhail Petrenko

De bas Mikhail Petrenko was afgelopen jaar als Vorst Gremin te zien in Jevgeni Onjegin bij De Nederlandse Opera. In mei a.s. zingt hij Filippo II in Don Carlo, ook bij DNO. In deze Glinka-opera is hij te horen als Ruslan. De andere solisten zijn: Vladimir Ognovenko, Albina Shagimuratova, Yuri Minenko en Charles Workman.
Radio 4: zaterdag 31 december 2011 om 19.00 u.

Operette live uit Wenen
Arte maakt rond de jaarwisseling een ronde langs een aantal live-uitvoeringen van muziek, overal ter wereld. Om 20.15 u. schakelt de zender naar de Wiener Staatsoper voor een dik uur klassieke operette. U kunt kijken naar de tweede acte uit Die Fledermaus, waarin de champagne op het bal van Prinz Orlofsky rijkelijk vloeit. De operette van Johann Strauss jr. wordt in Wenen opgevoerd in de regie van Otto Schenk, met het orkest van de Wiener Staatsoper onder leiding van Franz Welser-Möst. Enkele solisten: Daniela Fally, Kurt Streit, Markus Eiche  en Michaela Kaune.
Arte: zaterdag 31 december 2011 om 20.05 u.

Jevgeni in de herhaling
De operakenners hadden grote bezwaren en de operaliefhebbers vonden het geweldig. Of was het nou andersom? Hoe dan ook, de regie van Stefan Herheim riep gemengde reacties op. Al was iedereen over de muziek en hoe die tot klinken werd gebracht door het Koninklijk Concertgebouworkest onder Mariss Jansons laaiend enthousiast.

Jevgeni Onjegin ging in juni 2011 in het Amsterdamse Muziektheater bij De Nederlandse Opera, was te zien op Mezzo en werd ook in het Amsterdamse Oosterpark op groot scherm genoten. Het nieuwe jaar begint met de herhaling van deze opera. Bo Skovhus was Jevgeni, zijn opponent Ljenski werd gezongen door Andrej Dunaev. Krassimira Stoyanova zong de rol van Tatjana,  Olga Savova die van Madame Larina. Guy de Mey was geblesseerd aan een been –dat was echt- en zijn haar ging in de fik – dat stond in het script – maar hij zong een kleurrijke Monsieur Triquet.
Nederland 2: zondag 1 januari 2012 om 13.05 u.

Joseph Kaiser - foto: Dario Acosta


Zauberflöte als speelfilm
Regisseur Kenneth Branagh wilde voor zijn verfilming van Mozarts Die Zauberflöte acteurs die goede stemmen hadden en zelf konden zingen. Indubben van zangstemmen (zoals vaak gebeurt) leek hem te onnatuurlijk. En zo kwam René Pape aan een echte filmrol, hij zingt Sarastro in de film. Het verhaal is voor de film vertaald naar de Eerste Wereldoorlog in een nieuwe tekstversie van Stephen Fry. Dirigent James Conlon is verantwoordelijk voor de muziek in The Magic Flute.

Naast Pape spelen Joseph Kaiser (onlangs in The Met naast Renée Fleming in Capriccio) als Tamino en zijn Benjamin Jay Davis en Silvia Moi respectievelijk Papageno en en Papagena. Lyubov Petrova is de Queen of the Nigt.
Nederland 2: zondag 1 januari 2012 om 16.20 u.

Gounod in Salzburg
Alweer een grote rol op tv deze week van Mikhail Petrenko, die van Frère Laurent in een uitvoering van Roméo et Juliette van Charles Gounod, opgenomen tijdens het Salzburg-festival in 2008. Daar werd gespeeld door het Mozarteum Orchester Salzburg onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. Die had een paar jaar geleden in Nederland een goed ontvangen samenwerking met Cora Burggraaf in La voix humaine. Zij zong in Salzburg de rol van Stéphano. Grote namen op het affiche waren verder Nino Machaidze (Juliette) en RolandoVillazón (Roméo). Regie was van Barlett Sher.
Mezzo: dinsdag 3 januari 2012 om 20.30 u.

Rigoletto vanuit de Sydney Opera
Rigoletto in Sydney, dat valt niet dagelijks op tv in West-Europa te zien. BravaNL heeft een aantal producties van Opera Australia in de programmering opgenomen. De opname van deze Verdi-opera werd gemaakt in het beroemdste operagebouw ter wereld in Sydney. De regie koos voor een door Fellini’s La dolce vita geïnspireerde enscenering.

Bariton Alan Opie deed de titelrol, Emma Matthews was Gilda en Paul O’Neill zong de rol van de Hertog van Mantua. Giovanni Reggioli stond voor het Australian Opera and Ballet Orchestra.
BravaNL: woensdag 4 januari 2012 om 14.30 u.

Franse Freischütz
De BBC radio herhaalt een Proms-concert van afgelopen zomer door Sir John Eliot Gardiner die zijn hele muziekbatterij in stelling bracht: het Monteverdi Choir en zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Het ging om een zeldzame uitvoering van de Franse bewerking – door Berlioz – van Webers opera Der Freischütz. Franse recitatieven en het in Parijs van 1841 gangbare ballet werden door Berlioz toegevoegd. Bij deze opname uit de Royal Albert Hall zongen Andrew Kennedy (Max) en Sophie Karthäuser (Agathe) de hoofdrollen.
BBC Radio 3: woensdag 4 januari 2012 om 20.00 u.

Weektip

Alle Mahlers door het KCO
De afgelopen twee seizoenen heeft het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) alle 10 symfonieën van Gustav Mahler uitgevoerd. Dat was in het kader van de herdenking van Mahlers 150e geboorte- en 100e sterfjaar. De AVRO heeft van alle uitvoeringen TV-opnamen gemaakt. Vanaf 31 december worden alle symfonieën ’s ochtends uitgezonden. Begin de dag met Mahler en geniet van grote dirigenten als Mariss Jansons, Iván Fischer en Bernard Haitink. Voor de vocale bijdragen is onder andere Miah Persson te horen in de sopraanrol van de Vierde symfonie.
Het complete uitzendschema staat hier.
Nederland 2: dagelijks vanaf 31 december, doorgaans om 9.15 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.